По света

Сладкарски курс в Швейцария…

Миналото лято бях на гости в Швейцария. Тогава вече бях решила, че след като завърша университета, ТРЯБВА да отида на курс по сладкарство. Просто се налага. Бях проучила вече няколко училища, едно от които точно в Швейцария.. та реших да отида да го разгледам, така и така съм там. Беше любов от пръв поглед. Не ми отне много време да реша, че точно това е моето място и че университетът реално не ми е притрябвал кой знае колко. Минаха няколко месеца, докато събера сили и думи да обясня на всички роднини, че напускам поредното висше учебно заведение, без да съм завършила, за да преследвам шоколадовите си мечти; да събера средства, да оправя цялата документация.. Но ето, че април най-накрая дойде и аз заминах! (и, съответно, изчезнах от блога…)

Люцерн, Швейцария; горе – училището

Неведнъж се каних да ви пиша и да ви разкажа всичко. Не една започната и зарязана публикация има из архивите. В началото чаках да стигнем до шоколадовите неща, после вече не знаех откъде да започна, а след това програмата стана толкова интензивна, че не ми оставаше никакво време… И ето, че тези така чакани 6 месеца съвсем неусетно свършиха!

Научих страшно много нови неща, като всяко следващо ме убеждаваше колко мното имам да уча още. Живеех с десетки хора от десетки държави, всички обединени от общата ни любов към храната… Не можете да си представите това за колко позитивна и зареждаща атмосфера допринася! 

Но знаете ли кое е най-тъжното? Въпреки че си взех фотоапарата там, не направих нито една снимка с него. Нито. Една. Всичко беше снимано с телефона ми, който… загубих последната седмица. Без да съм качила каквото и да е. Все още страдам, но това е положението. С други думи, извинявам се за оскъдния брой снимки… Ето все пак няколкото, които имам (в хронологичен ред):

Инструменти
Бутер тесто
Хляб
Кремове
Подготовка за един от ежеседмичните ни изпити през втория семестър
Шоколадова торта с кокосови блатове, ганаш с Малибу и шоколадов мус… Поне изглежда по-добре от картинката 😀

Бисквити
Тези не знам как да ги обясня... Правят се със захар и алкохол, накрая се образува захарна коричка, а алкохолът остава вътре
Тези не знам как да ги обясня… Правят се със захар и алкохол, накрая се образува захарна коричка, а алкохолът остава вътре. Някои сме покрили с шоколад.
Шоколадови бонбони със сладко от мента и лимонов ганаш
Шоколадови бонбони със сладко от мента и лимонов ганаш
Бонбони със сладко от круша и ганаш с кардамом... учудващо добра комбинация, гордея си се с тях :D
Бонбони със сладко от круша и ганаш с кардамом… учудващо добра комбинация (хич не обичам круши), гордея си се с тях 😀
Как се превежда „showpiece“ на български? 😀 (снимката е правена от съученичка, не от мен) И да, всичко е шоколад.

Това е много малка част от всички неща, които правихме в часовете. Всичко, което правихме, сервирахме в училище за десерт, а като допълнение правихме десерти и за няколко банкета. Има още мноооого, много за разказване, но аз мисля засега да спра дотук.  Имам доста идеи за нови постове, надявам се да успея да ги осъществя в близкото бъдеще… Но не ми се сърдете, ако не стане особено бързо – такава професия съм си избрала, че не ми остава кой знае колко свободно време. Но пък за мен няма по-приятно нещо от това да прекарвам целия си ден в кухнята, така че хич не мога да се оплача 🙂

Ето ме и мен... Преди да кажете нещо, съвсем нарочно съм с пусната коса, измачкана и навън с униформа (но това е друга история). В кухнята никой не смее да припари така :D
Ето ме и мен… Преди да кажете нещо, съвсем нарочно съм с пусната коса, измачкана и навън с униформа (но това е друга история). В кухнята никой не смее да припари така 😀

П.П. А какво правя сега, след курса? Така се случи, че се върнах в Германия… в понеделник започвам стаж в The Ritz-Carlton, Волфсбург и нямам търпение!!!

2 коментара за “Сладкарски курс в Швейцария…

  1. Честита Коледа, Марина!Научих за блога ти снощи и наистина съм много впечатлена.Много се радвам за теб и ти желая сбъдване на всички мечти.Надявам се да имам възможност да те видя като се върнеш в България.

Вашият коментар