Гости / Кексове

Кухненски катастрофи vol.4: Шоколадовият кекс на Мария

*Scroll down for English*

Спомняте си Мария, нали? През есента тя се включи в нашия блог с една чудесна рецепта за испански горещ шоколад. И този път изглежда сме на една вълна – а именно кексова. И макар проблемна, винаги с вкусен резултат…

„Скучаейки една вечер, лутайки се безцелно из дебрите на фейсбук, открих днешната рецепта. Видях снимките, беше любов от пръв поглед и знаех, че трябва да опитам да сътворя тази красота. Имаше една единствена пречка – не притежавах нужната форма за кекс с дупка по средата. Решението беше Амазон – поръчах веднага необходимото и зачаках с нетърпение. 

Разбира се, точно в деня, в който формата беше доставена, нямаше никой вкъщи и така тя попадна при съседите… които не си бяха вкъщи не 1, не 2, а цели 5 дена! И, наложи се да отложа така жадувания сладкиш. Междувременно, вече бях показала рецептата на редовните си дегустатори, та не липсваха и въпросчета кога точно ще се хапва :) 

Две седмици по-късно, най-сетне имах перфектната възможност – събота, в която не трябваше да съм на работа. Тъй като рецептата е от американски блог, трябваше да пресметна всички грамажи, мерки и градуси (за целта използвах чудесната статия тук). Затова и числата може да ви се сторят доста странни, аз лично реших да не закръглям, за да не стане грешка.

Както можете да се досетите от категорията, в която се намира настоящата статия, грешка стана, но за щастие успях що-годе да я поправя.😀

Според указанията, полученото тесто се пече около 45 минути на 175 градуса, оставя се да изстине в самата форма около 1,5 часа, след което се обръща върху чиния, оставя се да изстине напълно в чинията и се залива с ганаш. Да, но не се получи съвсем така – обръщайки сладкиша върху чиния, установих, че средната му част е абсолютно течна и неизпечена, та трябваше много скоростно да върна всичко във формата и да продължа с печенето. 

Не знаех колко още да пека, реших да бъдат 30-тина минути. След повторно чакане от час и нещо се оказа, че отново не е доизпечен и се наложи да бъде върнат за трети път във фурната (чиято температура бях увеличила на около 200 градуса). След още 45 минути изглеждаше като да съм успяла в начинанието. 

Е, сърцето на сладкиша трябваше да е с консистенцията на нещо между фъдж и брауни, а отгоре трябваяше да е залят с ганаш, но тъй като гостите вече бяха дошли и не исках да ги карам да чакат още, решихме да се задоволим с по-простия му вариант. И все пак трите доволни физиономии след по две парчета на човек ми бяха достатъчна награда за целия труд и нерви :) 

Сладкиш „Шоколадов тунел”

адаптирано от Annies Eats

За формата:

1 с.л. какао

1 с. л. разтопено масло

За сладкиша:

125 мл. (1/2 чаша) вряща вода

56 гр. черен шоколад*, накълцан на парченца

280 гр. брашно

63 гр. какао

225 гр. пудра захар

1 ч.л. сол

5 големи яйца, на стайна температура

ванилия

195 гр. бяла захар

147 гр. кафява захар

287 гр. масло, на стайна температура

За глазурата***:

¾ чаша течна сладкарска сметана

¼ чаша царевичен сироп**

225 гр. черен шоколад*, накълцан на парченца

ванилия

*аз използвах шоколад със 75% съдържание на какао

** тъй като не знаех от къде да си купя такъв сироп (който в последствие не ми и потрябва), потърсих с какво би могъл да се замести той – една чаша сироп е равна на една чаша бяла захар, разтворена в ¼ чаша вода

*** на мен ми се струва, че от това количество съставки би излязла прекалено много глазура и бях решила да използвам половината, вие преценете за себе си

Първо се подготвя формата – разтопеното масло и какаото се разбиват заедно и с получената смес се намазват равномерно стените.

Загрява се фурната на 175-180 градуса.

Накълцаният шоколад се залива с врящата вода, оставя се за около минута и се разбива до хомогенна смес.

В купа се разбъркват брашното, какаото, пудрата захар и солта. В друга купа леко се разбиват яйцата и ванилията.

С миксер се разбиват двата вида захар и маслото за около 2 минути – докато се получи пухкав крем. Добавят се яйцата, като се разбърква на ниска скорост. Добавя се разтопеният шоколад. Изсипват се сухите съставки и се разбива за кратко, само докато се смесят равномерно.

Изсипва се сместа във формата, пече се около 45 минути (или, в моя случай, около 2 часа). Сладкишът се оставя да изстине в самата форма около 1,5 часа, след което се обръща върху чиния, оставя се да изстине напълно в чинията (още около час) и се залива с глазурата. Оставя се да стегне около 10 минути.

За глазурата: сметаната, захарната смес и накълцаният шоколад се загряват на среден огън, докато се получи гладка смес, добавя се ванилията. Оставя се да изстине около 30 минути, след което се залива сладкишът с нея.“

Мария Дамянова

*****

„Having nothing to do one evening, I was browsing through facebook when I saw this brilliant recipe. I looked at the photos, it was love at first sight and I immediately knew I had to try it out. 

Of course, being from an American blog, this recipe had all its ingredients in their metric system, which is so very weird – firstly, I had to figure out how much of everything I need in order to bake this beauty and what, in the name of God, is 350°F in Celsius… After some calculus exercises, I was ready to start.

Well, it didn’t really go as planned – I was supposed to bake at 175°C for about 45 minutes; thereafter the cake had to stay in the form to cool down for about 1,5 hours and then I had to flip it on a plate and wait a little more for it to cool down completely. But, when trying to flip it on the plate, it came out runny, so I had to quickly return it to the pan and continue baking it.

I baked for 30 more minutes and then I waited again. Still, it wasn’t done completely. So, I baked for 45 more minutes – now it seemed okay. Well, the Tunnel of Fudge was completely missing, the whole cake was very well baked, but it was moist, rich and, oh, so delicious. And since my guests were already there and were eyeing it with growing impatience, I decided to skip the glaze. In the end, their glowing eyes and very happy faces, after enjoying two pieces each, were enough a reward after those long 6 hours in the kitchen.

Tunnel of Fudge Cake

adapted from Annies Eats

For the pan:

1 tbsp. cocoa powder

1 tbsp. melted butter

For the cake:

½ cup boiling water

56 gr. dark chocolate*, finely chopped

280 gr. white flour

63 gr. cocoa powder

225 gr. powdered suger

1 tsp. salt

5 large eggs, at room temperature

vanilla

195 gr. white sugar

147 gr. brown sugar

287 gr. butter, at room temperature

For the glaze***:

¾ cup heavy cream

¼ cup corn syrup**

225 gr. dark chocolate*, chopped

vanilla

* I used 75%-cocoa chocolate

** since I didn’t know where to buy this corn syrup, I looked up possible substitutions: 1 cup corn syrup corresponds to 1 cup white sugar, dissolved in ¼ cup water

*** to me, it seemed like this much ingredients would yield a lot of glaze, so I had decided to use ½ of them (in the end I didn’t use any, but still, you can decide for yourselves)

Firstly, you need to prepare the pan – whisk the melted butter and the cocoa powder together and coat the pan evenly. 

Preheat the oven to 175-180°C. 

Pour the boiling water over the chopped chocolate, wait for a minute and then whisk until you get a smooth mixture.

In a bowl, mix together the flour, cocoa powder, powdered sugar and salt. In another bowl, beat the eggs lightly and add the vanilla.

With the mixer, beat together the butter and both types of sugar for about 2 minutes. Add the eggs on low speed. Pour in the melted chocolate and combine. Add the dry ingredients and beat just until incorporated. 

Spread the batter in the form and bake for about 45 minutes (or, in my case, 2 hours). Let the cake cool down in the pan for about 1,5 hours, then flip it on a plate. Let it cool down completely for about 1 more hour and then pour over the glaze.

For the glaze: heat the cream, the syrup and the chocolate over medium heat, add the vanilla. Let cool down for about 30 minutes and cover the cake with it. „

Mariya Damyanova

One thought on “Кухненски катастрофи vol.4: Шоколадовият кекс на Мария

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s