Други / Сладкиши и торти

Шоколадови пури

Както и да го наименувате (шоколадова баница, баклава или шоколадови пури), този десерт е все вкусен. Не отнема много време – 30 мин с приготвяне и печене, хрупкав е и напомня за предстоящите Коледни празници. Рецептата почерпих от FoodHub (новозеландски кулинарен сайт), откъдето мисля да ви зарадвам и с други вкусотии.
Менюто, което си приготвихме преди десерта е:
– салата айсберг с царевица
– тортили с гуакамоле
Благодарности на Бранимира, Калоян и Анабела, които бяха готвачите. : )

Шоколадови пури
Продукти:

– 1 ч.ч. начупени лешници (замених ги с орехи)
– 100 гр тъмен шоколад (сложих към 200… : ))
– 2 с.л. кафява захар
– 2 с.л. портокалови стърготини (добавих и от лимон)
– 1 с.л. ликьор Frangelico (замених го с Baileys)
– 12 листа от кори за баница (използвах 10)
– към 150 гр масло (разтопено)
– пудра захар за украса

Приготвяне:
1. Фурната се загравя предварително на 180 градуса. Междувременно си играете с наличната котка. (Марина, трябва да ги запознаем с Нора..:))


2. В купа се смесват: ядки, портокалови стърготини, шоколад (разтопен на водна баня или в микровълнова), ликьор и захар.
3. Взимат се  по две от корите за баница. Всяко една от тях се намазва обилно с масло, след което от единият до другият край на корите се слага от шоколадовата смес. Огъва се хубаво и полученото руло се поставя в намазнена тава. Повтаря се докато се запълни цялата тавичка.

4. Всички рула се намазват с масло.  Тавата се слага за около 20-25 мин във фурната до порозовяване на корите.

5. Сладкишът се оставя да изстине, след което се поръсва с пудра захар и нарязва на парчета. И шоколадовите пури са вече готови. : )

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s