Къпкейкс и мъфини

Еспресо шоколадови къпкейкс

Да си призная честно, от малка се мръщя на кафето и всичко съдържащо го. Особено сладкиши. Защо му е на човек да разваля нещо прекрасно шоколадово с кафе?! Защо??

Последните 1-2 години, обаче, вкусът ми претърпява промени. Една от тях се оказа кафето. След като на дърти години пропих кафе (добре де, 23 не е толкова много), реших, че е редно да дам шанс и на сладкишите с кафе. Може пък и да ми харесат този път, нали? И, така и така с една приятелка от месеци се опитваме да си спретнем сладкарска вечеринка (здрасти, Дани😀 ), решихме да си направим мъфини с кафе и шоколад (направихме и къпкейкс, и мъфини; днес едното, после другото).

И хич не съжалихме. И мислех да спра с бръщолевенето дотук и направо да ви дам рецептата, но хапнах още един къпкейк и реших да се върна… Хора, толкова са прекрасни! Кексчетата са леки и въздушни, изобщо не са сладки (нито пък сухи), ароматът на кафе е съвсем лек… А кремчето е досущ като пудинг – хем плътно, хем леко, с малко повече кафе, по-сладко, но пък и не прекалено… И тези натрошени какаови зърна, които хрупкат тук-там, бяха гениална идея. Накратко, браво на Дани и на мен, прекрасна работа сме свършили!

Еспресо шоколадови къпкейкс (за 8 броя)

адаптирано от списание Cupcake Heaven

100мл горещо еспресо

50г натурален шоколад, накълцан

100г масло на стайна t°

100г захар

1 ч.л. ванилов екстракт

125г брашно (1 ч.ч.)

по 1/4 ч.л. сода бикарбонат и бакпулвер

2-3 с.л. начукани зърна кафе (аз използвах зърна какао вместо това)

8 парченца натурален шоколад (може и такъв с аромат на кафе, ако ви се намира)

Фурната се загрява на 180°C, в тава за мъфини се слагат хартиени кошнички.

Горещото еспресо се излива върху шоколада и се разбърква, докато шоколадът се разтопи. Оставя се настрани да поизстине. Брашното се смесва със содата и бакпулвера в малка купа. Маслото, заедно със захарта и ванилията, се разбива на пухкав крем. Половината от брашнената смес се добавя към маслото и се разбърква. След това се добавя кафената смес, отново се разбърква (ще отнеме малко повече време да се смеси всичко), и накрая се слага и втората половина от брашнената смес. Разбърква се, за да се смеси хубаво всичко, след което се добавят и счуканите кафени/какаови зърна. Сместа се разпределя равномерно в кошничките, а в центъра на всяка се слага по 1 парченце шоколад. То трябва да се намира горе-долу по средата на бъдещия къпкейк, затова можете или да напълните първо кошничките до половината, после да сложите парченце шоколад и накрая да допълните, или да ги напълните и да притиснете всяко парченце така, че да потъне малко и после с помощта на лъжичка да „придърпате“ от тестото отгоре (първите 2 къпкейка на горната снимка):

Пекат се около 25мин.

Докато се пекат, пригответе крема.

Еспресо шоколадов крем (с крема сирене)

започнахме една рецепта, развалихме я, разводнихме я, ремонтирахме я и създадохме най-страхотния крем, който можете да си представите

30г меко масло

80г обикновено крема сирене (около 1/2 опаковка Филаделфия)

100г пудра захар (близо 1 ч.ч.)

30г какао (1/3 ч.ч.)

30мл студено еспресо

100мл неподсладена студена бита сметана

Маслото се разбива заедно със сиренето, докато се получи пухкав крем. Добавят се захарта и какаото, разбърква се хубаво. Добавя се и еспресотот и отново се разбърква. Сметаната се разбива хубаво и се добавя на части към крема, като след всяка част се разбърква добре.

Кремът се шприцова върху напълно изстиналите къпкейкове. Ако е готов, преди да изстинат, го сложете в хладилника.

Можете да украсите с каквото си искате, аз се спрях на още натрошени какаови зърна…

Кое с какво може да заместите: ако не обичате кафе, в тестото за кексчетата можете да го заместите 1:1 с каквато искате течност – прясно мляко, черен чай, Бейлис, червено вино, вода… Кафените/какаовите ядки могат да бъдат каквито ядки пожелаете, а брашното може да бъде и пълнозърнесто.
Кое може да премахнете: от крема можете спокойно да махнете кафето; в такъв случай можете да минете и без сметаната – тя е там, за да не бъде кремът воднист. От кексчетата можете изцяло да премахнете ядките, както и ваниловия екстракт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s