По света

Белгийски шоколади в Брюксел

Не знам дали поради известността си шоколадите в Брюксел са плъзнали навсякъде или пък понеже са навсякъде, са толкова известни, но, хора, в Брюксел е пълно с шоколад!!! В момента, в който завихме по една от уличките, водещи към Grote Markt (Гран Плас), пред нас една по една започнаха да се появяват шоколатерии.. от всички страни!

Накъдето и да се обърнем – шоколад! Във всякакви форми, цветове и размери, шоколадовите изделия ни приканваха да отидем и да ги опитаме. Което беше (почти) неизбежно – в (почти) всеки шоколадов магазин, в който влезехме, бяхме (почти) незабавно почерпвани от любезния персонал. Разбира се, не пропуснахме да се отбием и в шоколадовия музей. Макар и много от информацията там да ни е вече позната, научихме и много нови неща за белгийския шоколад:

 • За първи път в Белгия е започнал да бъде произвеждан шоколад към края на 17ти век. Тогава още това не е било считано за „истинска“ професия, а по-скоро като странично занимание за аптекари и търговци.

 • Както и в останалата част на Европа, през 18ти век шоколадът рязко е започнал да набира популярност и няколко фабрики са били отворени в големите белгийски градове.

 • По това време, обаче, чаша горещ шоколад (в началото се е консумирал само така, нали помните?) е струвала колкото 15 хляба, така че само по-заможните са могли да си го позволят.

 • Към края на 18ти век шоколадът започнал да се появява и в кухнята – сладкиши, десерти, кремове, бисквити… И така, колкото повече се индустриализирал, толкова по-достъпен ставал и за „простолюдието“.

А ето и по нещо за най-водещите производители на шоколадови изделия в Белгия:

 • През 1857 Жан Нойхаус (Neuhaus) отворил аптека, в която продавал и шоколадчета. През 1912 направил първите пралини (pralines) – известните белгийски бонбони.

 • Едни от най-известните белгийски шоколади, Côte d’orвсъщност изобщо не се казвали така в началото. Създателите на компанията първо я нарекли Алимента, когато я отворили около 1880г. Прословутото лого със слончето се появило чак през 1906. Предполага се, че името и логото произлизат от пощенска марка от Гана, на която пишело Gold Coast (Côte d’or на френски). Компанията била прекръстена чак през 1964.

 • Не по-малко известните шоколади Годива се появяват през 1925г. в мазето на семейство Драпс. В началото на втората световна война, тримата братя Джоузеф, Франсоа и Пиер решават да нарекат семейния бизнес „Годива“. Отварят магазини в Брюксел, по белгийските брегове и отвъд – чак до Ню Йорк.

 • Леонидас Кестекидес, млад гръцки шоколатиер, живеещ в Ню Йорк, отишъл през 1910 на посещение в Брюксел, а след няколко години се преместил да живее там. Мечтата му била да направи белгийските пралини достъпни за всички, без да прави компромис с очакваното изключително високо качество. Продавал пралините през прозорец на улицата. Тази концепция бързо набрала популярност, както и той самият.

Най-хубавото на белгийските шоколади е, че производителите им са решили да не се възползват от разрешената през 2003 от ЕС употреба на 5% растителна мазнина в шоколада. Те продължават да използват единствено и само какаово масло, за което сърдечно ги поздравяваме! Това, разбира се, се отразява и в цените им – белгийският шоколад обикновено е по-скъп от останалите.

В музея имаше също и най-различни кани и уреди, които са се използвали за правенето на шоколад преди време. Имаше и няколко доста впечатляващи скулптори…

На долната лява снимка е една от скулпторите, които споменах (както и аз самата, хаха), а на останалите 3 – съдовете за приготвяне на шоколад. Това на долната дясна снимка е същото, но много, много по-старо. Горещата вода с какаото се слагали в каната, а това, което прилича пръчка, се слагало вътре и завъртало, разтърквайки длани (както се вижда на малката снимка горе), за да се образува пяна. Пяната е била изключително важна част от шоколада.

И, разбира се, какво посещение в шоколадов музей би било това, ако не ни покажат накрая как точно се правят белгийските пралини?!

Този изключително весел и енергичен младеж направи една демонстрация на процеса на приготвяне на бонбоните, като обясни всяка стъпка на френски и английски (с доста силен и симпатичен френски акцент, разбира се 🙂 ). Накрая ни почерпи с току-що направени пралини. Мммм…

Имаха си, естествено, и любимия ми шоколадов уред:

Тук шоколадът се разтапя и поддържа на желаната температура (т.е. това е машина за темпериране на шоколад, но друг път ще ви разказвам за този процес, че не е хич лесна и проста работа…).

След толкова шоколад вече беше неизбежно да пробваме и нещо друго известно белгийско, а именно да пийнем по бира-две-три…

И накрая вече нямаше как да не си вземем малко шоколад за вкъщи като едни истински послушни туристи. Това може и да звучи като лесна работа, но да ви кажа, когато има толкова огромен избор, хич не е…

В такава ситуация човек няма какво да направи, освен да си вземе асортимент от всички видове малки шоколадчета, за да изпробва колкото се може повече…

А сега ме извинете, но смятам да се отдам на дегустация… 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Белгийски шоколади в Брюксел

 1. Хех, върна ме около година назад… Ама аз си спомням с голяма любов и за белгийските вафли (гофрети). За мен са едно от най-вкусните неща, които съм опитвала – толкова простичко и толкова „ммм“. 🙂 Благодаря за шоколадовата разходка! 🙂
  Отрких сайта ви скоро, но с удоволствие разглеждам. Успех, момичета!

  • Ех, забравила съм да спомена белгийските вафли, браво на мене… 😀 Опитахме, разбира се, бяха супер! Определено не ни стигна времето и ще трябва да се върнем пак (бяхме само за 1 ден)… А следващия уикенд сме с Милица в Хамбург и ще докладваме за шоколадовото положение там 😉

   Радвам се, че блога ни ти харесва :)) Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s