Без категория

Шоколадови купички и лимоново тирамису с кокос и бял шоколад

Преди няколко дена един приятел ми изпрати следното клипче (здрасти, Макс🙂 ):

Няма начин да не сте попадали на тези купички из интернет пространството, на мен често ми се е случвало. И винаги са пълни със сладолед или плодова салата. Но, както и той самият отбеляза, не може да няма нещо по-интересно, което да се сложи вътре. Честно казано, не ми отне много време да го измисля…

Малко по-рано бях направила тирамису. За първи път! Беше толкова вкусно, че набързо трябваше да направя тирамису и за втори път😀 Направо ни се искаше и чинийките си да можехме да изядем… Ха!

Този път обаче ми се искаше да направя нещо малко по-различно. Все пак, рецепти за тирамису има тооооолкова много на всички възможни езици. Затова реших този път да направя лимоново тирамису! С бял шоколад! И кокос! Разрових се из дебелите книги и необятния интернет и никъде не успях да намеря такава рецепта. Така че днес имам удоволствието да ви представя (вероятно) първото лимоново тирамису с бял шоколад и кокос!

(виждате ли колко много удивителни… май си личи, че съм развълнувана😀 !)

Но всичко по реда си… Първо купичките.

Не съм правила снимки на всяка стъпка от процеса, защото във видеото всичко се вижда достатъчно добре. Ето моите по какво се различават:

– използвах бял шоколад, вместо черен;

– паднаха ми се по-големи балони, никъде не намерих кой знае колко малки. За 4 балона отидоха 200г шоколад;

– около минута след като ги потопих в шоколада и ги оставих върху тавата, един по един ги вдигнах и потопих в кокосови стърготини. После ги върнах в тавата да съхнат;

– не спуках балоните, достраша ме. Вместо това стиснах всеки в горната част и отрязах точно под възела. Изпуснах въздуха малко по малко. Нямаше инциденти;

– не е зле да предвидите повечко време за съхнене – най-добре цяла нощ. Ако нямате толкова време на разположение, оставете купичките да съхнат в хладилника. Използвайки глагола „съхна“ за трети път, осъзнавам, че шоколадът реално не съхне, а си се стяга. Както и да е, продължаваме нататък…🙂

След като вече сте се погрижили за купичките, идва ред на…

Лимоново тирамису с бял шоколад и кокос***

6 жълтъка

150г захар

50г бял шоколад

кората от 1-3 лимона (само жълтата част, бялата е горчива; количествто зависи от личните ви предпочитания)

250г маскарпоне

400мл течна неподсладена сметана

2 с.л. лимонов сок

1 пакет бишкоти

125мл прясно мляко

60мл кокосов ликьор

***предупреждавам, че се получава много крем – достатъчен за около 4 тирамису-купички + 1 „нормално“ 20х30 тирамису; или за 2 „нормални“ тирамису-та

Жълтъците и захарта се слагат в най-голямата купа, която намерите. Разбъркват се добре и се поставят на водна баня за около 10мин, като трябва да се разбърква постоянно. Купата се маха от водната баня и към сместа се добавя белия шоколад. Разбърква се, докато шоколадът се разтопи, след което сместа се разбива с миксер, докато се получи гъст, бледожълт крем, около 5мин. Накрая се добавят маскарпонето и лимонената кора, разбърква се докато всичко се смеси. След това сметаната се разбива, заедно с лимоновия сок, и малко по малко се прибавя към другата смес. Внимавайте да не изкарате прекалено много въздух с бъркането! Кремът се оставя в хладилника за няколко часа или за през нощта, за да се стегне.

Моят не се стегна😀  Затова и няма снимки на процеса, биха били подвеждащи. Та, за да няма подобни злополуки и при вас, не си спестявайте време от разбиване! Разбийте си жълтъците, разбийте си сметаната. Не е за подценяване тази част.

В конкретния случай не беше толкова фатално, защото сервираме тирамисуто в купички. Не се притеснявайте, не пропускат.

Та, когато купичките са готови и кремът добре изстинал, е време да смесите млякото с кокосовия ликьор. Желателно е да го направите в по-дълбока чиния, вместо в купичка, за да е по-удобно да се потопят бишкотите. Тях самите по-добре натрошете наполовина (или на по-малки парченца), за да се съберат по-добре в купичките. Всяко парче се потапя в млечно-кокосовата течност, колкото да се намокри. Не накисне, а намокри. Най-отдолу в купичката се слагат няколко парченца, след това крем, бишкоти и отгоре отново крем. Можете да украсите с кокосови стърготини или лимонови корички. Или пък нещо друго🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s