Бисквити и сладки / Коледни сладки / Хрупкави

Канелени коледни елхички

Живеейки в различни държави, досега с Милица не ни се беше удавала възможност да приготвим нещо заедно. Затова, когато се прибрах в България в началото на декември, решихме да го направим веднага. И какво по-приятно за правене в компания от коледни сладки?!

Още тогава много държах да си направим елхички, но така и не стигнахме до там… Имахме си по-важни неща за вършене.

Но днес, на Коледа, нямаше как да пропусна. И вие също не трябва, вижте колко са сладурски!🙂

Бисквитени елхички

130г масло

4 с.л. мед

100г кафява захар

1 ч.л. джинджифил

1 ч.л. канела

1 ч.л. ванилия

 1 ч.л. сода бикарбонат

300г брашно

За украса:

100г шоколад

1/2 ч.ч. кокосови стърготини

пудра захар

Маслото, медът и захарта се разтапят в малка тенджерка (или в микровълновата). Всички  останали продукти се разбъркват в голяма купа. Медената смес се изсипва в купата с брашнената, всичко се размесва добре, докато се получи тесто. Тестото се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за няколко часа (или в камерата за 1).

Фурната се загрява на 170°C, а тестото се разточва. Ще е чудесно, ако имате различни размери звездички за изрязване, но ще се получи също толкова добре и с цветенца или снежинки. Може би дори с квадратчета. От всеки размер се изрязват по 2 (за една елхичка).

Та, изрязват се формичките и се подреждат в тавата. По-големите слагайте отзад, а по-малките – отпред (повечето фурни са по-горещи в задната си част) и се пекат 5-10мин или докато започнат да стават златисти по края.

Докато изстиват, 100г шоколад се разтапя. Всяка бисквитка се намазва с шоколад и се поръсва с кокос. След това се подреждат една върху друга, като можете в центъра на всяка да намазвате малко шоколад, за да залепнат по-добре и се оставят в хладилника за 5мин. Най-малката аз избрах да не мажа с шоколад, а да я поръся със златна боя за сладки*.

*аз съм против използването на бои в сладкишите и вероятно това ще единственият случай, в който ще ме видите да боядисвам нещо по този начин.

След като шоколадът се втвърди, можете да поръсите елхичката с пудра захар за по-снежен вид🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s