Бисквити и сладки / Коледни сладки / Меки

Коледни сладки, ден 3: Здравословни джинджифилени меденки

Май е време и за нещо по-здравословно, а? В днешните коледни сладки няма нито бяло брашно, нито захар, нито масло. За сметка на това има мед, съвсеееем малко кокосово масло, лешници, канела и, разбира се, шоколад🙂

Тестото се забърква много бързо, но трябва да се охлади поне 2 часа. Безспорно обаче са най-бързите коледни сладки до момента. А това, че са здравословни, съвсем не ги прави по-малко вкусни, обещавам!

(моля за извинение, че пак съм снимала на лампа… но пък като си ги направите ще ги видите съвсем добре😉 )

Джинджифилени меденки

1 ч.ч. смлени ядки (в моя случай – лешници)

1/2 ч.ч. брашно от спелта (има голяма вероятност да станат и с каквото и да е друго брашно, но не мога да гарантирам, понеже не съм пробвала…)

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. джинджифил

1/2 ч.л. коледна подправка (ето тук пише какво има в моята)

щипка сол

130г мед (около 1/3 ч.ч.)

1 яйце

1 с.л. кокосово масло, разтопено

50-100г натурален шоколад, накълцан 

Сухите продукти (без шоколада) се смесват в купичка и се разбъркват добре. В друга, по-голяма купа се разбъркват всички останали (мед, яйце, кокосово масло). Сухите се прибавят към другите, разбърква се хубаво, накрая се слага и шоколадът. Тестото е доста по-лепкаво от всички останали, които ви показах досега, така че най-добре да го оставите в купата и да го покриете с фолио, преди да го сложите в хладилника, вместо да го извадите от купата и да го сложите само във фолио. 234цфъъссъсьььььъ87бло ужио9б каза Нора по въпроса.

След тези 2 часа фурната се включва на 180 градуса, а от тестото се оформят топчета, с големината на орех и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се 10-15 мин. Моите пекох 12 и излязоха мекички. Страшно много ми харесват така, но ако предпочитате по-хрупкави, може би ще трябва да ги печете 15-17мин.

…ох, не можете да си представите какъв аромат се разнася из апартамента, а и са тооолкова вкусни.. мммм! М!

Кое с какво може да заместите: на мястото на меда можете да сложите агаве или меласа; всички подправки могат да бъдат нагласени на вкус (канела, карамфил, джинджифил, ванилия, кардамон…); вместо 100г шоколад, можете да ползвате 50г шоколад и 50г едросмлени ядки или сушени плодове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s