Бисквити и сладки / Коледни сладки / Хрупкави

Коледни сладки, ден 2: Снежни захарни бисквитки с бял шоколад и кокос

„Има време…“ си казах тази сутрин, когато трябваше да започна да правя тези бисквитки.

„Тестото е готово, да го разточа и изрежа – 10мин, да ги изпека – още 10, да изстинат – 20тина, да ги украся – още толкова. Нищо работа, 1 час и съм готова. Има време.“ И стана обед, и стана следобед и аз най-накрая извадих тестото. Точих, рязах, пекох и то взе, че се стъмни. А за мен е важно да не се стъмва, защото иначе снимките не са същите… Но по-големият проблем в случая се оказа украсата. Не прецених, че щом досега никога не съм боравила с този тип глазура (Royal icing, някой може ли да ми каже как се казва на български?), може и да имам известни затруднения… Е, признавам, не ми беше лесно. Докато приключа, шоколадът се беше втвърдил и трябваше да го разтапям наново и изобщо… какво да ви разправям, несериозна работа.

Да, има причина да ви ги разказвам всички тези глупости. В правенето на сладкиши (а и готвенето като цяло… пък и в живота :D) организацията е изключително важна! Винаги прочитайте цялата рецепта, преди да започнете да я приготвяте. Подреждайте си необходимите продукти на плота, вече измерени. Преценявайте внимателно кое колко време ще ви отнеме и с кое от другите неща можете да уплътните чакането (да се охлади тестото, печенето и т.н.). И когато можете да направите нещо предварително, правете го. Ето, например това тесто можете да го направите днес и да го използвате на Коледа. Просто го увийте внимателно в прозрачно фолио и го оставете в хладилника.

Eто и рецептата, която използвах:

Захарни бисквитки с бял шоколад

230 грама масло на стайна температура

60г обикновено крема сирене (аз използвах „Филаделфия“)

200г захар (1 ч.ч.)

1 яйце

1 ч.л. ванилов екстракт

1 ч.л. лимонова кора (ситно настъргана, без бялата, горчива част от кората)

390г пълнозърнесто брашно (3 ч.ч.)

1 1/2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

Маслото се разбива с крема сиренето и захарта 2-3 мин (не се шегувам!). Добавят се яйцето, ванилията и лимонът и се разбива, докато всичко се смеси. На части се прибавя брашното, заедно с бакпулвера и солта, докато се получи гладко тесто. Разделя се на 2, като всяка част се оформя на диск (като на снимката по-горе), увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за минимум 1 час.

След това фурната се загрява на 175°C, а тестото се разточва до желаната дебелина и се изрязва с желаните формички. Остатъкът от тестото се събира и се връща в хладилника, за да може да се използва отново.

В зависимост от дебелината и големината на бисквитките, печенето може да бъде между 5 и 15 минути, за моите – 12.

Оставят се да изстинат върху решетка, а през това време се приготвя глазурата (Роял айсинг, пак казвам, не знам как е на български):

1 белтък

1 ч.л. лимонов сок

160г пудра захар, пресята

Белтъкът се разбива с лимоновия сок, докато станат на пяна, след което се добавя пудрата захар, на части, докато се получи гъст крем.

Трябва да се използва веднага, защото се втвърдява бързо. За целта се пълни в пош или фунийка, направена от хартия за печене. Трябва ви съвсем малък отвор за по-фини очертания.

След като приключите с украсата, разтопете 50г бял шоколад* и пригответе една 1/2 ч.ч. кокосови стърготини.

Гърба на всяка бисквитка се намазва с бял шоколад и преди да се е втвърдил, се поръсва с кокос. Готово!

Кое с какво може да заместите: може да използвате обикновено брашно, вместо пълнозърнесто; портокалови корички, вместо лимонови; ромова есенция, вместо ванилов екстракт. Ако не ви харесва, че в глазурата има сурови яйца, можете да направите същата украса и с разтопен бял шоколад.
Кое може да премахнете: нищо от украсата не е задължително. Можете също да пропуснете лимоновите корички и ваниловия екстракт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s