Бисквити и сладки / Коледни сладки / Меки / Хрупкави

Коледни сладки, ден 1: Шоколадови снежни топки и бисквитки с пълнеж

„Има време до Коледа…“ си казах няколко пъти този месец. Има време за подаръци, за готвене, за работа, за пътуване… И изведнъж времето взе да свършва! Усетих се, че съм качила една-единствена рецепта този месец и, макар коледна, е крайно недостатъчна. Не бях мислила кой знае колко за коледни сладки, които са си неизменна част от всяка коледна трапеза, и затова се обърнах към добрия стар гугъл. Така открих някакво, явно известно на запад, предизвикателство „12 седмици в коледни сладки“. Участниците приготвят всяка седмица от началото на октомври различни коледни сладки и ги публикуват в блога си. Малко ме хвана яд, че не знаех по-рано, но след като прегледах повечето рецепти, ми дойдоха толкова много идеи! И сега, малко по малко, започвам да ги споделям с вас…

Днешните рецепти са две. Едната е за шоколадови курабийки, оваляни в пудра захар, които в някои части от света се наричат „chocolate crackles“, в други – „chocolate snow bombs“. Аз ги кръстих снежни топки, защото все пак е зима и ми се стори подходящо. При други обстоятелства бих се спряла на „брауни курабийки“, защото имат вкус точно на браунис.

Втората рецепта е за подобно оформени курабийки, в центъра на които има изненада – парченце шоколад с ментов пълнеж. Рецептата за тях много ми допадна, защото много ми напомня класически курабийки. Още много неща ми се иска да обясня предварително, но май е по-добре първо да споделя рецептите…

Шоколадови снежни топки

получават се 24 броя

200г брашно (1 1/2 ч.ч.)

190г захар (3/4 ч.ч.)

50г какао

1 ч.л. бакпулвер

80г масло на стайна t°

100г натурален шоколад, настърган

3 яйца

2 ч.л. портокалова есенция (или домашно приготвен екстракт)

ок. 100г пудра захар за овалване

За приготвянето можете да подходите по 2 начина. Ето първия, който е по-лесен, но за целта ви трябва кухненски робот:

Брашното, захарта, какаото и бакпулверът се изсипват в робота. Включва се за 30тина секунди, докато всичко се смеси добре и стане едноцветно. Добавя се маслото и се миксира, докато сместа заприлича на трохи, след което се добавя и шоколадът (ако използвате този метод, няма нужда да стържете шоколада на ръка; можете просто да го накълцате на парченца и да го оставите да се смели в робота).  Накрая се слагат и яйцата и есенцията и когато всичко се смеси добре и се получи тесто, то се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за около час (а може и за през нощта).

Вторият начин можете да използвате, ако нямате кухненски робот (или, в моя случай, ако се предполага, че вече отдаааавна сте си легнали и не ви се иска да събудите целия квартал с робота):

Маслото се разтапя и се оставя малко да се охлади. През това време шоколадът се настъргва. Можете и да го накълцате, но трябва да е на много, много ситни парченца. Брашното, захарта, какаото и бакпулверът се смесват в голяма купа и се разбъркват добре. Добавя се охладеното масло и се разбърква, докато се разпредели равномерно. Добавя се шоколадът, разбърква се отново и накрая се слагат яйцата и есенцията. Оформя се тесто, което се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за час-два-10.

След като тестото се е охладило, се включва фурната на 170°C.

От тестото се оформят топчета с големината на орех, овалват се в пудра захар и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се 10-12 мин.

Ако ви се струват недоизпечени и се изкушавате да ги оставите 15 мин, вместо 12, НЕДЕЙТЕ. Предстои ви да разберете защо…

Кое с какво може да заместите: вместо портокалова есенция, можете да използвате каквато искате друга…
Кое може да премахнете: … а може и никаква да не сложите🙂
*****

Лешникови курабийки с ментов пълнеж

получават се 18 броя

230 г масло на стайна t°

60г пудра захар (1/2 ч.ч.)

1 с.л. ванилов екстракт

1 ч.ч. ядки, накълцани/счукани/смелени (аз използвах 1/2 ч.ч. смлени и 1/2 ч.ч. накълцани лешници)

250г брашно (2 ч.ч)

щипка сол

18 парченца шоколад с ментов пълнеж (аз пробвах 2 варианта – Ritter Sport и едни други, подобни на After Eight; по-надолу ще ви покажа резултатите, но тук ще ви посъветвам да си вземете Ritter Sport или подобен на него шоколад)

Маслото се разбива с пудрата захар и ванилията до получаването на пухкав крем. Добавят се ядките и се разбърква, докато се смесят добре, след което се пресява брашното отгоре, слага се и солта и се разбърква до получаването на тесто.

То се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за час или повече.

Фурната се загрява на 175°C. Приготвя се шоколадът.

Всяко парченце шоколад се увива в тесто така че да се получи нещо като топка за голф.

Пекат се 15-17мин.

Както виждате, ментовият крем се е разтекъл от 2 от курабийките. Но това нищо не е. На следващата снимка можете да видите разликата между курабийките с After Eight (ляво) и тези с Ritter Sport (дясно):

За по-любознателните: Всички от дясната страна са се разтекли, а от лявата – само една. Това е защото в десертите от типа After Eight има повече крем, отколкото шоколад. Шоколадът е прекалено тънък и се разтапя бързо, а кремът изтича. В шоколадите с ментов крем, съотношението шоколад:крем е по-скоро в полза на шоколада и по този начин разтичането се свежда до минимум. Ако искате да сте сигурни, че нито една от курабийките ви няма да се разтече ни най-малко, просто използвайте шоколад с аромат на мента, вместо с пълнеж.

След като поизстинат, се поръсват с пудра захар, et voilà!

Кое с какво може да заместите: можете да използвате шоколад с какъвто искате пълнеж – аз пробвах и с карамелен, също се връзва добре. А може и изобщо да не използвате шоколад, а, да кажем, сушени плодове. И вместо лешници можете да сложите орехи или бадеми. На мястото на маслото можете да използвате маргарин и да направите курабийките постни (веган). Вместо с пудра захар, можете да поръсите с какао. Ако нямате ванилов екстракт, можете да сложите 1 с.л. прясно мляко.
Кое може да премахнете: пълнежа.

Не забравяйте да се върнете утре за новата рецепта! Ще бъде не по-малко прекрасна🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s