Сладкиши / Сладкиши и торти

Коледен сладкиш „Глювайн“

*“Глювайн“ (Glühwein) от немски – греяно вино

Този сладкиш веднага става любим на всеки, който го опита. Толкова е наситено-шоколадов, ароматен, сочен, а в същото време с лека въздушна текстура…

Исках да споделя рецептата много по-рано, още когато направих блога, но си казах „Не! Недей сега, това не е пролетно-лятна рецепта. Изчакай да дойде времето на греяното вино.“ И ето, че това време дойде. Може би вече знаете, че живея в Германия, и може би знаете, че в немскоговорящите държави (особено Германия) коледните пазари са много популярни. Е, тези тук вече са отворени.

Мариенплац, Мюнхен

Всички градове са украсени с елхи и малки дървени къщички, а ароматът на вурстове и греяно вино се носи навсякъде (😀 мда, вурстове и греяно вино, знам..). И при такава коледна атмосфера, на човек няма как да не му се приискат коледни сладкиши. Следователно, човек си ги приготвя. И ги споделя с другите хора, защото нали така се прави по Коледа?!

Сладкиш с червено вино

идея от Smitten Kitchen

85г масло (на стайна t°)

200г захар (най-добре 150г кафява+50г бяла, но каквато и да имате, ще свърши работа)

1 яйце + 1 жълтък (на стайна t°)

180мл червено вино (сортът не е от значение, но НЕ използвайте най-евтиното; хубаво е да бъде вино, което бихте пили с удоволствие и извън сладкиша)

1 ч.л. ванилов екстракт*

135г брашно

40г какао

щипка сода бикарбонат

1/2 ч.л. бакпулвер

щипка сол

1/2 ч.л. канела

*ако случайно сте си направили „коледен“ екстракт, заменете ваниловия с него

До голяма степен съм оставила продуктите непроменени, но методът ми на приготвяне е различен. Пробвала съм и оригиналния, няколко пъти, но моят начин ми харесва повече. Ще ви обясня по-надолу защо.

Фурната се загрява предварително на 165°C. В кръгла форма с диаметър 26см (в оригиналната рецепта тавата е по-малка, но понеже този сладкиш е с много наситени вкусове, аз го предпочитам по-тънък) се слага хартия за печене, а страните се намазват с масло и се поръсват с брашно (чудех се дали да го правя изобщо, накрая реших „да“, намазах с масло и… забравих брашното. Нищо фатално не се случи). Не знам вие как слагате хартия в кръгли тави, аз наскоро се досетих, че не е необходимо да се изрязва специално кръг за случая (ако тавата е от разглобяващите се). Просто сложете хартията върху дъното, след това сглобете тавата, затегнете я и отрежете излишъка.

Съветвам ви предварително да си подредите продуктите така:

1. В една купа сложете сухите продукти (брашното, какаото, содата, солта, бакпулвера и канелата); разбъркайте ги добре и ги пресейте;

2. в чаша – виното с ванилията (мокрите продукти);

3. в малка купичка – яйцата; разбийте ги леко;

4. в чаша или купичка – двата вида захар

Маслото се слага в голяма купа. Разбива се с миксер, докато омекне, след което се добавя захарта. Разбива се около 2-3мин и се слагат яйцата. Разбива се, докато всичко се смеси. След това се добавят сухите и мокрите продукти на части, като се редуват и след всяка добавка сместа се разбива, колкото да поеме добавеното – 1/3 от сухите, 1/2 от мокрите, 1/3 сухи, 1/2 мокри, последните сухи. Винаги се започва и завършва със сухите продукти.

За по-любознателните: Целта на този начин на размесване е да не „стряскаме“ тестото – ако първо сложим всички сухи продукти,например, то ще стане прекалено плътно и ще бъде много трудно да се добави течност вътре и да се разбърка добре. Ще стане „на парцали“ и сместа няма да бъде гладка. Резултатът пак ще бъде вкусен, но сладкишът ще бъде по-плътен. В оригиналната рецепта първо се слага виното с ванилията, а след това сухите продукти се пресяват директно отгоре. Така е по-лесно и бързо, цапат се по-малко съдове, но сместа не е равномерна. А вижте моята колко е красива…

Доста се отклоних, но това беше важно да се знае🙂

След като сместа е готова, се изсипва в тавата и се пече 30-40мин. Проверете с клечка за зъби за всеки случай.

Докато сладкишът ви се пече, пригответе си шоколадов ганаш със…

100мл сметана

100г натурален шоколад, накълцан

кората от 1/2 портокал

1/2 пръчка канела*

1-2 анасонови семенца*

1-2 карамфилени семенца*

1 малко парченце джинджифил, счукан*

*ако си имате коледен екстракт, няма нужда да слагате подправките в ганаша

Сметаната, заедно с портокала и подправките, се загрява на средно силен котлон, докато закъкри. През цедка се изсипва при шоколада и се разбърква до получаването на еднородна смес. Оставя се да достигне стайна температура.

След като и сладкишът, и ганашът са вече на стайна температура, е време да покриете сладкиша. На мен ми харесва така неравномерно сложен, горе-долу поизравнен с лъжица, но вие можете да го направите и гладък. И в двата случая ви гарантирам, че ще останете доволни🙂

Кое с какво може да заместите: ако не искате да използвате алкохол или идеята за червено вино в сладкиш не ви допада, можете да го замените със същото количество кафе. 92% сигурна съм, че и с мляко като заместител също ще се получи добре🙂 Ваниловия екстракт можете да замените и с ромова есенция, а сигурно и с портокалова ще е супер. Ако не ви се прави шоколадов ганаш, можете вместо него да използвате друга глазура или крем, или пък да поднесете сладкиша с бита сметана.
Кое може да премахнете: всички подправки могат да бъдат пропуснати – както в сладкиша, така и в ганаша.
За заместване на по-основните продукти (захар, какао, масло…), погледнете тази публикация.

5 thoughts on “Коледен сладкиш „Глювайн“

  1. Много хубава рецепта! Снимките са много хубави също! Мерси за идеята за екстрактите, добавям си блога Ви към любими🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s