Сладкиши и торти / Торти

Торта Наполеон

Когато видях за първи път тази тортa, реакцията ми беше „Изглежда ужасно и няма да я опитам…“. Но толкова много ми се ядеше сладко, че реших да си отрежа малко, после още малко и още малко… Оказа се, че всъщност е доста по-вкусна отколкото изглежда. Помолих майка ми да сподели рецептата и заедно я направихме, и сега аз я споделям с вас. : )
Отнема около 1:30 – 2 часа да се направи, но наистина си заслужава. Моите колеги например останаха много доволни. Продукти:
– 1 л. мляко (добре е да имате малко повече, по надолу ще разбрете защо)
– 4 яйца (жълтъци)
– 800 гр. бутер тесто
– 300 гр. захар
– 1 бр. кондензирано мляко (може да ги намерите в руски магазин)
– 4 с.л. брашно
– 250 гр. масло
– 3 ванилии
– 200 гр шоколад (в оригиналта рецепта няма шоколад, но …: ))
Приготвяне:

Тесто:

Тестото се изважда по-рано, за да омекне достатъчно и да не се начупи при разгъване. Хубаво е фурната да е предварително загрята на 180 градуса. Тестото се пече около 40 минути до кафеникав цвят. Последните от 5 до 10 минути градусите се намаляват до 50. Може да стане и по-бързо, но много зависи от фурната, която имате.

Аз използвах бутер тесто Бела. Може едновременно да ги печете, но трябва да имате две подходящи тави. За съжаление аз имах една и се наложи два пъти да повторя това упражнение. Но няма място за паника… Докато печете втората част от тестото се приготвя кремът.

Крем:

1. Млякото, захарта и ванилията се слагат заедно да врят.

2. Жълтъците се отделят от белтъците и се смесват с брашното. Добавя се малко мляко (ето тук идва допълнителното количество. За да стане повече крем, препоръчвам да е извън този 1 л, който е по рецепта.) и започва да се бърка до получаване на еднородна смес. Желаетелно е да няма малки бучки брашно, но ако това се случи …. има пасатори. : )

3. След като заври млякото с помощта на черпак се загребва от него и се добавя към сместа с жълтъците (дори и вече да сте сложили както съм писала по-горе, трябва да има и от топлото мляко). Бърка се бързо, за да не се пресече. Получената смес се изсипва към млякото и се оставя на котлон докато започне да бълбука, като междувременно се разбърква.

4. Маслото и кондензираното мляко се смесват.

5. Получената смес се прибавя към кремът.

6. Идва време и на шоколадът. Начупва се на малки парченца и се слага на водна баня (или в микровълнова фурна), за да се разтопи.

Сглобяване:

След като тестото е вече изпечено и изстинало, се взима най-големият и остър нож на разположение. Краищата на тестото се подравняват. След това идва ред на разделянето на всяка една от частите, така че да се получат 4 блата за тортата. Остатъците от краищата се натрошават и се използват за украса на тортата.

В подходящ съд (аз използвах тавичка) се слага алуминиево фолио достатъчно, за да „облече“ тортата. Поставя се първият блат след това както следва: крем, блат, крем, шоколад, блат, крем, блат, крем, украса (натрошеното тесто).

 Тортата се завива с фолиото (хубаво, за да не се разтече) и е готова. Остава само да постои за известно време в хладилник. Препоръчвам да се прави ден преди да се консумира, тъй като колкото повече поеме кремът, толкова по-вкусна е тортата.

Да ви е много сладко! : )

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s