Сладкиши и торти / Торти

Трюфелова торта

Oще преди да започна да пиша за шоколадовия ганаш, знаех, че за да ви покажа снимки на различните видове, трябва да ги направя всичките. А като ги направя, трябва и да ги използвам. Затова реших, че е напълно уместно да си спретна торта.

Кръстих я трюфелова именно заради всичкия ганаш, който съдържа, а както вече знаем, трюфелите се правят именно от него.

Сега като погледна в тортата, май изглежда сухичка, но, повярвайте ми, изобщо не е. За да балансирам силните вкусове и сладостта на ганаша, реших да използвам обикновени пандишпанови блатове (или по-засукано звучащото им наименование – „Женоаз“), а за да не са сухи, ги сиропирах с Бейлис.

С добра организация, тортата може да бъде приготвена относително бързо – на мен ми отне около 4 часа, но междувременно сготвих и едно пиле с картофи и измих всички чинии :) 

Повечето компоненти можете да направите и предния ден (блатовете и ганаша от млечен шоколад), за да улесните работата в деня за сглобяване и украса. Споменавайки украса, за тази торта избрах да направя шоколадова „стена“, която става изключително бързо и лесно, а изглежда доста елегантно. Върху тортата виждате натрошени карамелизирани лешници и 3 трюфела, подсказващи какво ви чака вътре🙂

Всъщност, няма нужда да ви я описвам толкова подробно, ето направо рецептата:

Трюфелова торта

Блат 1:

25г масло

150г захар

4 яйца

2 жълтъка

150г брашно

 

Блат 2:

25г масло

150г захар

4 яйца

2 жълтъка

120г брашно

30г какао

Методът на приготвяне и на двата блата е един и същ, единствената разлика е, както виждате, в какаото.

Фурната се загрява на 205°C.

Кръгла тава (по възможност с махащо се дъно) се намазва с масло, след което се поръсва с брашно. Излишното брашно се изтръсква, а тавата се оставя в хладилника за момента.

Брашното (заедно с какаото) се пресява 2 пъти (ако искате да знаете защо това е важно – обяснила съм го тук). Маслото се разтопява и се оставя да поизстине малко.

Яйцата+жълтъците и захарта се разбиват в голяма купа на водна баня, докато сместа не стане обемна, гъста, бледожълта и гореща. Маха се от котлона и продължава да се разбива, докато изстине. На няколко пъти се добавя брашното, като след всеки път се разбърква. Внимавайте да не остават „джобчета“, пълни с брашно, но и в същото време не разбърквайте прекалено много, за да не изкарате всичкия въздух от яйцата. Накрая добавете маслото и разбъркайте по същия начин.

Тавата се изважда от хладилника и сместа се изсипва в нея. Слага се във фурната и се пече на 185°C за около 18-20мин. Можете да проверите с помощта на клечка за зъби или нож дали е готово.След като се извади от фурната. се оставя 2-3мин в тавата, след което се прокарва нож по ръба и се обръща върху решетка, за да доизстине. След това се разрязва на 2 по хоризонтала, за да получите от всеки блат по 2 блата (т.е. накрая да имате 2 обикновени и 2 какаови).

(снимката е от друга рецепта, затова какаовите блатове са 3)

Крем 1:

300г млечен шоколад

300мл течна сметана (неподсладена!)

1-2 с.л. чай с карамелен привкус (аз си имах карамелен чай, но не съм сигурна дали в България има. Можете да използвате съдържанието на 2 пакетчета обикновен черен чай, например, или някой друг, който смятате, че би си паснал)

 

Крем 2:

300г натурален шоколад

250мл течна сметана (неподсладена)

2-3 с.л. коняк (или бейлис, или уиски, или ром…)

И тук методът за приготвяне е сходен.

Шоколадът се накълцва на парченца и се слага в купа. Сметаната се загрява на средно силен котлон (за Крем1 – заедно с чая), докато закъкри. Изсипва се върху шоколада (за Крем1 – през цедка) и се оставя за около 1мин. След това се разбърква внимателно до получаването на еднородна смес.  За Крем2, накрая се добавя конякът, лъжица по лъжица, като след всяка се разбърква, докато бъде поет. Пробвайте, за да проверите дали ви е достатъчно на вкус.

Крем1 се оставя в хладилника, докато изстине съвсем и се повтвърди, а Крем 2 – на хладно място, докато стигне стайна температура БЕЗ да се втвърдява.

Сглобяване на тортата:

2/3 ч.ч. бейлис (можете да го разредите с мляко ИЛИ да си направите захарен сироп)

50г лешници, натрошени (моите бяха карамелизирани)

Най-лесно е да сглобите тортата в тавата, в която сте пекли блатовете. Ако е с махащо се дъно, супер, ако не – сложете на дъното кръг хартия за печене или алуминиево фолио, за да сте сигурни, че няма да залепне.

След като сте подредили всичко (блатовете, Крем 2, чашата с Бейлис), извадете Крем1 от хладилника и го разбийте с миксер, докато се получи пухкав крем. 

 

Не прекалявайте с бъркането, за да не стане на бучки. Важно е да го разбиете в последния момент, защото иначе кремът се втвърдява и е трудно да се работи с него.

Най-отдолу в тавата сложете единия какаов блат. Сиропирайте го с Бейлис (най-равномерно и лесно става с четка, но ако нямате може и с лъжица или вилица. Внимавайте да не прекалите със сиропирането. Отгоре сложете около 1/3 от Крем2. След това идва първият обикновен блат. Сиропирайте и него и го покрийте с Крем1 така че на дебелина да е горе-долу колкото самия блат. Отгоре сложете втория обикновен блат и сиропирайте. Залейте с още 1/3 от Крем2, покрийте с последния какаов блат и оставете тортата в хладилника за малко.

Починете си, проверете си имейла, поиграйте си с котката…

Извадете тортата и я покрийте с последната част от Крем2. Ако е започнал да се втвърдява прекалено, сложете го за малко в микровълновата.

Това ми е май любимата част. Погледнете колко прекрасно изглежда този ганаш…

Ама наистина, вижте го!

Не е ли чудесен?!

Ок, ок, да караме по същество. Та, тортата се покрива хубаво и оттук нататък зависи как искате да я украсите.  Можете просто да я поръсите с лешниците, а можете да си направите и като моята шоколадова „стена“. За целта върнете тортата в хладилника.

От хартия за печене се изрязва лента, дълга колкото диаметъра на тортата и широка малко повече от височината й. 100г натурален шоколад се разтапя и се намазва върху лентата. Може и да ви остане малко шоколад, но гледайте да не е прекалено тънко намазано и да няма дупки.

Тортата се изважда от хладилника и лентата се навива около нея (докато шоколадът не се е втъврдил още), по стената й. Може да ви трябва асистент, особено ако е трябвало да залепите 2 или повече къса хартия. Тортата се връща в хладилника за 5-10мин, или докато шоколадът се втвърди.

Хартията се отлепя внимателно (хубаво е да не сте я застъпили, защото това би усложнило нещата) и тортата е готова.

*****

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s