Други / Къпкейкс и мъфини / Сладкиши и торти

Лава кейк (Lava cake)

Есента е сред любимите ми сезони за правене на сладкиши. Още преди време си пролича вълнението ми от приближаването й, а сега най-накрая имам възможността да ви представя най-шоколадовите рецепти, за които се сещам. Една от тях е за т.нар. лава кейк.

Името идва от разтичащия се шоколад, който виждаме, когато разрежем кексчето – наподобява лава. Забелязах, че в много български сайтове пише, че „лава кейк“ и “ шоколадово суфле“ е едно и също. НЕ Е! Суфлето НЕ трябва да се разтича, трябва да бъде сготвено както отвън, така и отвътре. Суфлето трябва да бухне, като за целта разбиваме белтъци на сняг, а в лава кейк-а преобладават жълтъците и може да се приготви без миксер. Възможно е произходът на лава кексчетата да е плод на случайно недоизпечено суфле, но в днешно време двете неща са си различни. 

Та, някой ден вероятно ще ви покажа как се прави суфле, но днес ще правим лава кейк. Това е един от най-ефектните, бързи и лесни десерти, затова ми е и сред любимите. Скоро ще бъде и сред вашите.

Лава кейк

рецептата си бях записала в тефтера преди година-две, но е от български сайт. Не можах да го открия сега, но ако някой се сеща, моля да сподели.

100г натурален шоколад, натрошен на парченца

60г масло

75 г пудра захар

1 яйце

1 жълтък

3 с.л. брашно

4 парченца бял шоколад

Фурната се загрява на 220°C. Приготвят се 4 формички (аз използвах керамични). Пробвах 4те възможни метода за „приготвяне“ на формичките – намазани с масло и поръсени с какао/брашно, с хартия за печене и без нищо. Беше ми интересно има ли разлика и какво се случва. Най-лесно се извади кексчето от формичката с какао (добре де, с хартията беше по-лесно, да, но е доста досадно за всяка формичка да се реже хартия).

Шоколадът се разтапя заедно с маслото на водна баня. След това към тях се добавя захарта и се разбърква. Слагат се яйцата, разбърква се добре, докато всичко се смеси хубаво. Тъй като шоколадът вероятно е още топъл, е добре да действате бързо с яйцата. Накрая се добавя и брашното и отново се разбърква, до получаването на хомогенна смес.

Формичките се пълнят до половина, а в средата на всяка се пъхва по 1 парченце бял шоколад (може и натурален или млечен), така че да е покрито и отдолу, и отгоре със сместа. Пекат се 12-14мин. Аз след 12 мин печене реших, че не са достатъчно изпечени и ги оставих още 3 мин, в резултат на което лавата не беше вече много лава, но пак си бяха вкусни🙂

След като се изпекат, се оставят за 1-2 мин във формичките, след което по ръба им се прокарва нож за по-лесно изважадне.

Слагат се в чинийки за сервиране и могат да се поръсят с пудра захар или какао. Според мен е по-добре с какао. А най-добрият приятел на лава кексчетата е ваниловият сладолед. Горещо препоръчвам да ги сервирате в неговата компания.

P.S. Ако се чудите дали лава кексчетата стават за ядене след като изстинат – да, и тогава са супер, макар и вече не лава. Доста наподобяват браунис. Но сладоледът отново е неизменна част, поне в моята чинийка.

*****

Chocolate molten lava cakes

100g dark chocolate

60g butter

75g powdered sugar

1 egg

1 egg yolk

3 tbsp flour

4 pieces white chocolate for the centers.

Preheat the oven to 220°C. Prepare 4 ramekins with butter and cocoa powder.

Over a double boiler melt the dark chocolate and butter. Take off the heat, add the sugar and mix well. Add the egg and egg yolk and stir fast until incorporated. Add the flour and mix until it disappears. Then fill the ramekins until half full. In the middle of each put a piece of white chocolate so that it’s covered with the batter on all sides (this will be the lava part). Bake for 12-14 mins. Let rest for 1-2 mins and invert on a dessert plate. Serve with some vanilla ice cream.

P.S. If you’re wondering if they’re still good after they’ve cooled down – yes, even though there’s no lava anymore. They resemble brownies and there are very few things in life better than brownies. The ice cream is still a must, at least in my plate.

2 thoughts on “Лава кейк (Lava cake)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s