Гости / За пиене / По света

Испански горещ шоколад

*Scroll down for English*

Авторката на този пост се казва Мария. След успешно взетата бакалавърска степен по икономика, сега за разнообразие учи биохимия (сериозна работа!) в Германия. Обича класическия рок, волейбола и… готвенето. Особено обича да пече разни сладки малки изкушенийца (а напоследък и по-големи :D). И на всичкото отгоре, пише много увлекателно, както и сами ще се убедите след малко. А ако много й се помолите, може да сподели рецептата и за тази невеоятна торта, която се намира в ръката й…

„Ноември – прекрасен месец за горещ шоколад, съчетан с хубава книга или добра компания. Но нека първо да разкажа за запознанството си с точно това върхово постижение на испанската кухня.

Връщаме се няколко години назад, когато с добра приятелка се озовахме в Мадрид по случай нейния рождения ден. Първа спирка, по съвет на местния ни гид – Хосе, се оказа едно изключително вълнуващо място – шоколатерия San Gines, където си поръчахме испанския специалитет churros con chocolate.

И ако въпросните churros не са нищо особено (представете си изпържени тулумбички…), то шоколадът – оо, той беше великолепен! Гъст и много тъмен, с наситен какаов вкус, от който езикът ти леко изтръпва, но все пак искаш още…

Оказа се, че и февруари е чудесен месец за горещ шоколад – за 4 дена се поглезихме 3 пъти с него🙂

Завръщайки се в неимоверно по-скучната в сладкарско отношение Германия, си мислех, че за съжаление скоро няма да имам нова среща с това блаженство. За голяма моя радост, оказа се, че съм грешала.

Щастлива случайност и препълнено любимо кафе ме отведоха на място, което дори не подозирах, че съществува в толкова прекрасния Хайделберг – шоколатерия Yilliy, предлагаща именно такъв испански горещ шоколад.

Разбира се, пълно щастие няма – очевидно доста други хора знаят за наличието на шоколатерията и ако човек си позволи лукса да отиде след 1-1:30 на обяд, испанският шоколад е вече свършил и се налага да се задоволи с обикновен.

Така се стигна и до моето решение да си намеря подходяща рецепта, за да имам винаги възможността да му се насладя (или, още по-добре, да поглезя някой по-специален гост).

Опитах няколко рецепти, докато открия перфектната в блога на Кристина, където тя нарича шоколада италиански. Възможно е и в Италия да правят такъв, но при наличието на вино, грапа и еспресо, не стигнах до тази напитка🙂 За мен вкусът е абсолютно същият като в San Gines, затова съм го и кръстила испански.

И тъй като аз, за разлика от нея, исках точно онази интензивност на вкуса и гъстота, при която човек не знае дали да пие от чашата или да вземе лъжичка (винаги избирам второто, най-малкото защото се удължава удоволствието двойно), промених пропорциите в рецептата, но методът остава същият.

Испански горещ шоколад 

(от тези продукти се получава една голяма чаена чаша или две малки за кафе)

250 мл прясно мляко

4 с.л. какао

3 ч.л. царевично нишесте

75 гр. (черен) шоколад

2-3 ч.л. захар

Какаото и нишестето се смесват в купа и към тях се добавят около 50 мл студено мляко. Разбърква се, докато се получи хомогенна, полутечна смес.

Натрошеният шоколад и останалото мляко се сгорещяват на среден огън, като се бърка непрекъснато с телена бъркалка, докато се разтопи шоколадът.

Добавя се какаовата смес бавно, като не се спира с бъркането (това е и най-сложната част от цялото начинание, защото ако не се бърка достатъчно, нишестето става на бучки и не се получава гладка смес, но, повярвайте, болката и лекото парене в китката си заслужават😉 ).

Остава да се подслади напитката, като количеството захар варира в зависимост от шоколада и личните ви предпочитания, на 70%-овия шоколад, сложих 3 чаени лъжички, а на 55%-овия – една и половина.

Оставя се сместа да заври, като се разбърква от време на време с дървена лъжица.

Семпло, но вълнуващо – както всичко хубаво в живота ;)“

Мария Дамянова

*****

The author of today’s post is called Maria. After successfully finishing a bachelor degree in Economics, she now studies biochemistry (some serious stuff!) in Germany. She loves volleyball, classic rock and… cooking. She especially enjoys baking. And, to top it off, her writing is really fun to read. And if you are really nice to her, she might even share the recipe of that incredibly looking chocolate cake you can see in her hand in the picture above…

Spanish Hot Chocolate

„November – the best of all months to enjoy a nice cup of hot chocolate. But let me tell you a little more about how I got to know this perfect Spanish beverage.

To do so, we have to go back a few years, when a good friend and I went to Madrid for her birthday. There, on the advice of our expert local guide – Jose – we went to the famous chocolaterie “San Gines” and got ourselves two portions of “churros con chocolate”. Well, the churros were nothing more than some sweet fried dough, but the chocolate, oh, the chocolate was brilliant. Thick and very dark, with a rich smooth cocoa taste.

Going back to Germany, I thought that, sadly, the chances of soon having again such a great cup of steamy chocolate were close to zero. But, fortunately, I was very wrong to think so. One afternoon my favourite café in Heidelberg was packed, so I had the luck to discover a beautiful little chocolaterie called Yilliy, where, oh, happy surprise, they made the exact same hot chocolate. 

But, as life has it, nothing’s ever perfect. I soon found out that if you were to go there after 1-1:30 pm, they’d have most likely run out of the Spanish hot chocolate and you would have to go with the regular one. So, the decision was made: I had to find myself a nice recipe so that I could always make it myself (and, more importantly, to indulge the special people in my life).

I had to try out a few recipes before I found the perfect one in Christina’s Cucina. She actually calls it “Italian”, maybe they do have it in Italy as well, but to me it tastes just like the one in Madrid, so I decided that I can freely call it Spanish😉 I changed a little the proportions of the original recipe but the preparation steps are the same, so if you find mine confusing, you can always look them up in the original blog.

Spanish hot chocolate

(enough for either a mug or two smaller cups)

250 ml milk

4 tbsp. cocoa

3 tsp. corn starch

75 gr. (dark) chocolate

2-3 tsp. sugar

Mix cocoa and starch in a bowl and pour in about 50 ml milk. Stir until you get a smooth, slightly runny mixture. 

Heat the milk over medium heat, add the chocolate and whisk, until it melts. Then, add the cocoa-mixture whilst whisking (be careful to whisk constantly, otherwise you’ll get little lumps from the starch and you won’t get the desired smooth texture). Now add the sugar – you can choose how much to put in, depending on your own taste, but 2-3 teaspoons should be enough.

Finally, let the chocolate come to boil, then remove from the stove, pour in beautiful cup(s) and enjoy😉 “

Mariya Damyanova

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s