Сладкиши и торти / Тарти и пайове

Шоколадов пай

Като основно ястие преди шоколадов пай препоръчвам свинско приготвено на бавен огън и витаминозна салата. Моята приятелка Бранимира, която готви страшно вкусно, се зае с тежката задача да ги приготви. Ето и резултатът:
Aз се заех с десерта. Трябваше да подбера нещо подходящо за кейк формата, с която разполагахме (както и за менюто)  и като резултат се спрях на шоколадов пай, чиято рецепта намерих във Foodnetwork.

Продукти (за 2 пая):

Тесто:
2 ¾ ч.ч. брашно
1 ½ ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
150-200 гр. безсолно масло
1 ½ ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. захар
3 големи яйца  (4 по-малки)
1 с.л. ванилова есенция
3 ч.ч. тъмен шоколад на парчета (или шоколадов чипс)
По желание: 2 ч.ч. орехи

Крем:
800 мл. сметана

¼ ч.ч. пудра захар (може и без нея)
Шоколадов чипс за украса

Фурната се загравя предварително на 170-180 градуса.
В купа се пресяват брашното заедно със солта, содата и бакпулвера. В друга купа с миксер се разбиват  маслото и захарта. Постепенно, едно по едно, към получената смес се добавят яйцата и ваниловата есенция. Бърка се до получаване  на еднородна смес.
Брашното и яйцата се смесват малко по малко до получаване на тесто. Добавят се шоколадът и орехите.
Тъй като тестото е за два пая го разделяте на две. Ако имате повече гости или лакоми консуматори може да ги изпечете и двата, в противен случай препоръчвам да приберете едната част за друг скорошен повод.
Формата се намазнява (22 см, може и по-малка), тестото се изсипва и заглажда с шпатула. Пайът се пече около 30 мин, до позлатяване, но на пипане трябва да е все още сравнително мек. След като е готов се оставя да изстине напълно.

Докато пайът изстива, сметаната и пудрата захар се разбиват до получаване на крем. Оставя се в хладилник, за да стегне.

Кремът се намазва  върху пайът, а отгоре се разпръскват шоколадовите чипсчета.

И наистина послден снимков материал: един лаком консуматор:

Прекрасен сладкиш за среща с приятели. (=

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s