Други

Разни факти за шоколада и какаото

*Scroll down for English!*

За да четете този пост, в този блог, значи със сигурност обичате шоколад. Но колко всъщност знаете за него? Вероятно сте виждали какаови зърна и знаете, че Маите са започнали първи да ги консумират. Сигурно знаете също, че дълги години шоколадът е бил само напитка. Ето и още няколко неща, които може би все още не знаете:

– За всеки случай ще ви опиша какаовото дърво и плода му: какаовото дърво е много капризно откъм климатични условия – расте само до 20 градуса под и 20 градуса над Екватора. Расте в сянката на по-високи и големи дървета, за да не е на директна слънчева светлина. Плодовете му растат направо от стеблото и са големи около 30х10см. Вътре се намират какаовите семена, от които се прави шоколадът. Преди някой да започне да ги употребява, какаото се е ценяло само заради сладката му пулпа, заобикаляща семената.

 – Маите не са се сетили първи да използват семената на какаовия плод. Олмеките са ги изпреварили, но те са пиели шоколада студен. Маите са си го затопляли.
– И за едните, и за другите, най-важната част от шоколадовата напитка е била пяната. Получавали са я, пресипвайки готовия шоколад от един съд в друг от голяма височина.
– Ацтеките също са го предпочитали студен, но са добавяли различни подправки, за да подобрят вкуса му. По онова време захарта е била непозната, затова най-честите добавки били чили и царевично нишесте (за да го сгъстят).

– Ацтеките са използвали какаовите семена не само за пиене.. а и за валута.

– Не е изненада, че пръв донесъл какао в Европа е Христофор Колумб. Показал го е обаче само на тогавашните владетели – Фердинанд и Изабела. Испанските монаси са тези, които са го популяризирали из Европа.

– Испанците са тези, които са започнали да слагат захар на шоколада. Също и канела, индийско орехче, бахар, ванилия, карамфил…

– Шоколадът е първата разпространена напитка в Европа. Преди кафето и чаят. А първата шоколатерия е отворена в Лондон.

– Холандецът Каспър Ван Хутен е изобретил преса, с помощта на която да извлича почти цялото какаово масло от какаовите зърна, а от останалата част да прави какао на прах. Това рязко намалило цената на какаото и го направило по-лесно и приятно за консумиране. А добавяйки захар и какао на прах обратно към какаовото масло, се получавало подобие на днешния шоколад.

– Синът му Конрад започнал да третира какаото с алкални соли, които го правят по-лесно за разтваряне във вода. Днес почти всичкото какао, което се продава в Европа, е т.нар. „dutch-processed“, а именно – обработено по този начин.

– Първият млечен шоколад е прозведен в Германия. Кой би предположил… Но пък първият, ставащ за продажба и консумация, е бил швейцарски.

– Първата фабрика, произвеждаща шоколад на блокчета (както си го купуваме днес), се намира в САЩ.

– Швейцарецът Рудолф Линд е изобретил първата машина за „конширане“. Това е процес, при който вече приготвеният шоколад се разбърква във въпросната машина в продължение на около 72 часа, с цел равномерно разпределяне на всички съствки и раздробяване дори на най-най-дребните частици. Резултатът е шоколад с абсолютно гладка консистенция, който буквално се топи в устата.

– По този начин Швейцария заема водещата роля в производство и консумация на шоколад, измествайки Испания.

И последен, бонус факт:

– Основните сортове какао са два: Криоло и Форастеро. Дърветата Криоло имат по-малко плодове с по-малко семена вътре и са по-уязвими. Качеството на семената им е доста по-високо, но само 10% от шоколада по света се произвежда от тях, докато Форастеро семената са в основата на цели 80%! Останалите 10% се правят от хибрид, създаден от двата сорта, наречен Тринитарио.

П.П. Сигурно забелязвате, че никъде не са споменати години… За съжаление не са ми сила, но пък гарантирам, че всичко е изредено в хронологичен ред🙂

*****

To be reading this post, in this blog, you must really like chocolate. But how much do you actually know about it? You’ve probably seen a cacao bean and you probably know the Mayans were the first ones to consume it. You might also know that chocolate has only been a drink for a loong, long time. Here’s some more stuff you might or might not know:

– Just in case, I’ll describe the cacao tree and its fruit: the cacao tree is very particular in its growing needs – it only grows 20 degrees south and 20 degrees north of the Equator. It grows in the shadow of taller, bigger trees in order not to be exposed to direct sunshine. Its fruits grow directly from the stem of the tree and are about 30x10cm. Inside of them are the seeds, of which chocolate is made. Before someone thought of using them, the cacao was valued for the sweet pulp surrounding the seeds.

– The Mayans were not the first ones to use the seeds of the cacao. The Olmecs were. They drank their chocolate cold, though, the Mayans warmed it up.

– For both tribes the most important part of the chocolate drink was the froth. They made it pouring the drink form one vessel to another from a hight. 

– The Aztecs also preferred their chocolate cold, but they added different flavourings. Sugar was unknown at this time, so the most popular additions were chilies and cornmeal (to make it thicker).

– The Aztecs did not only use the cacao seeds for drinking them… they used them as currency too!

– It’s hardly a surprise that Columbus was the first one to bring cacao to Europe. He just show it to Ferdinand and Isabela, though (the then-rulers of Spain). The spanish monks are the ones who brought cacao to the rest of the continent. 

– The spaniards are the ones who started putting sugar in their chocolate. Cinnamon, nutmeg, allspice, cloves and vanilla, too.

– Chocolate was the first wide-spread drink in Europe. Before tea or coffee.And the first chocolate shop was in London.

– The dutch Casparus van Houten invented a cacao press, which separated the cocoa butter from the seeds, thus creating the cocoa powder we now use. This made the cocoa cheaper and easier to consume.

– His son, Conrad, started alkalizing the cocoa powder to make it more soluble and intense in colour (the „dutch-processed“ cocoa powder). Now almost all cocoa powder sold in Europe is dutch-processed.

– The first milk  chocolate was created in Germany… The first edible milk chocolate was Swiss.

– The first chocolate factory to produce chocolate bars as we know them today is in the USA.

– Rudolph Lindt of Switzerland invented the first „conching“ machine. Conching is the process of distributing evenly all the ingredients of chocolate, stirring and spreading it for around 72 hours. Hence, even the smallest particles are broken down resulting in a perfectly smooth consistency, which literally melts in the mouth.

– This made Switzerland the leading country in the field of chocolate, taking the place of Spain.

And here’s a last, bonus fact:

– The main sorts of cacao trees are two: Criollo and Forastero. Criollo‘s have fewer fruit with fewer seeds and are more vulnerable to pests and other conditions. Their seeds are much higher in quality, but only 10% of the world’s chocolate is produced from them. Forastero seeds are used for 80%! The other 10% are produced from a hybrid between these two trees, called Trinitario.

P.S. You might have notices there aren’t any years mentioned. That’s because I’m not very good at remembering them. I promise you, though, that everything is in a chronological order🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s