Помощ!

10 домашно приготвени екстракта

Ако се ровите из чуждоезичните блогове (особено американски), сигурно често ви се случва да попаднете на рецепта, изискваща екстракт от нещо (ванилия, мента, бадем и кокос са най-често срещаните).

В България, за съжаление, повечето ги няма (или поне аз не съм намирала). И не само в България – както голяма част от вас знаят, аз живея в Германия – тук също няма. Затова реших да видя как мога сама да си направя. Оказа се, че не е толкова трудно. На снимката можете да видите:
Ябълки и канела
Портокал и канела
Портокал
Коледен микс
Ванилия
Лайм
Кокос
Джинджифил
Ще пиша и за мента и бадеми.

За целта са ви нужни бурканчета, които се затвярят плътно, водка и това, от което искате да направите екстракт.

Аз приготвих от кокос, портокал, джинджифил, лайм, ванилия и няколко миксирани. Тъй като вече имам от мента, такъв не съм правила, но ще ви кажа как.
Бурканчетата, които използвах, са по 140мл. Някои от тях не съм пълнила до горе, защото съм преценила, че няма да ми трябва толкова много, а от ванилията, например, направих 2 бурканчета, защото я слагам навсякъде. Вие преценете от кое по колко ще ви трябва.

Ето няколко важни неща, които е хубаво да знаете предварително:
1. За да се получи екстракт, трябва да минат поне 2 седмици. На някои им трябва повече време (3-4 седмици), на други по-малко, затова проверявайте. Когато вкусът на водката стане незабележим, екстрактът е готов.
2. Бурканчетата трябва да се разклащат всеки ден през горепосочените 2-3-4 седмици.
4. След като екстрактът е готов, можете да извадите плодовете/подправките от вътре и да го прецедите. Можете и да ги оставите вътре, особено ако смятате, че ще го използвате повече от 6 месеца, защото вкусът може да намалее. Това не важи единствено за ментата – листата й трябва да се извадят след 2-3 дни от бурканчето.
5. Бурканчетата трябва да се държат на тъмно и хладно място (няма нужда да е в хладилник, може в шкаф или килер). Ако ще ги държите на рафт (т.е. не на тъмно), използвайте бурканчета от тъмно стъкло. Можете и да ги боядисате, ако имате само бели.
6. Екстрактите няма да се развалят. Единствената опасност е отслабването на вкуса с времето.
7. Винаги можете да долеете водка или да добавите още плод.
8. Можете да използвате и друг вид алкохол, ако смятате, че вкусовете ще си паснат – например ром или текила. Важното е да е силен алкохол, около 40%.
9. Можете да ги използвате както за овкусяване на сладкиши, така и за коктейли🙂
10. Когато искате да овкусите разтопен шоколад, първо загрейте екстракта леко.

Друго, което искам да отбележа, е че вероятно направата на някои от екстрактите ще ви се стори безсмислено скъпа (визирам кокос и ванилия в случая), но, реално погледнато, това не е така. От 2 ванилови шушулки можете да направите 200мл екстракт. За повечето рецепти ви трябват не повече от 5мл, което означава, че ще ви стигне за около30-40 рецепти. От цял кокосов орех пък може да се направи около половин литър, който сигурно ще има да си използвате цял живот🙂 И, както казах, понеже ги приготвяме със силен алкохол, срокът им на годност е неограничен.

Така. Стига толкова бъбрене, да минем на съществената част. Ще започна с портокала. По същия начин се приготвят и всички останали цитрусови плодове.
1. ПОРТОКАЛ, ЛАЙМ/ЛИМОН, ГРЕЙПФРУТ
Съотношение: кора от 1 плод за около 150мл алкохол

Кората на добре измития плод се обелва внимателно. Гледайте да не захващате бялата част, понеже е горчива. Слага се в бурканчето, налива се водка до горе, затваря се плътно и се разклаща.
За портокала: можете да си направите и смес с канела, слагайки 1 пръчка вътре:

2. ВАНИЛИЯ
Съотношение: 1 ванилова шушулка за максимум 100мл алкохол

За да приготвите ванилията, първо я разрежете на 2 по дължината. Със задната част на ножа изстържете семенцата. След това пръчките се нарязват и всичко се слага в буркана.

Залива се с водка и се разклаща.

3. МЕНТА
Съотношение: шепа листа за 150мл алкохол

За ментата нямам снимки, но няма и нищо сложно – връзка мента (5-6-7 стръка) се измива добре и се подсушава. Листата се откъсват и се слагат в буркан. Залива се с водка и се разклаща. Единствената разлика с останалите екстракти, е че листата от мента трябва да се извадят след около 3 дни.

4. КОКОС
Съотношение: половин кокосов орех с за 200мл алкохол

Дебел пирон се забива в едно от „очите“ на кокоса, изважда се и сокът се излива през дупката. След това с помощта на чук/тежък нож/остър ръб кокосът се разполовява. За по-лесно удряйте в „екватора“.

Кокосът се маха от черупката, кафявата част се обелва с белачка, а бялата се настъргва или накълцва. Слага се в бурканче, налива се водка и се разклаща.

5. КОЛЕДЕН МИКС
Нарекох го „коледен“, защото сложих всички подправки, които ми напомнят на Коледа – канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил. На най-горната снимка, това е продълговатото бурканче, което прилича на епруветка. Преди в него държах ванилов екстракт, но реших, че е прекалено малко за целта. От този „коледен“ екстракт няма да ми трябва толкова много, така че е перфектно. Тук няма нужда от кой знае какво приготовление, просто сложете изброените подправки (не на прах, цели!) в бурканчето, нарежете джинджифил на парченца и го добавете, налейте водка, затворете, разклатете.

6. ДЖИНДЖИФИЛ
Съотношение: корен с размерите на голям орех за 150-200мл алкохол

Първоначално тръгнах да беля джинджифила, но после се усетих, че това всъщност не е необходмо. Важно е само да бъде добре измит. Сложих обелките в коледния микс, а останалата част нарязах и сложих в друго бурканче. После знаете – залях с водка, затворих, разклатих.

7. ЯБЪЛКА И КАНЕЛА
Съотношение: 1/4 ябълка и 1 пръчка канела за 150мл алкохол

И ябълката като джинджифила няма нужда да бъде белена. Просто се нарязва и се слага в бурканче. Прибавя се и пръчка канела. И, разбира се, водка.

8. БАДЕМИ
Съотношение: 5 бадема за 150мл алкохол

Не обичам екстракт от бадеми, затова не съм си и направила, но и той е сред популярните, затова ето какво трябва да направите – обелете 5-6 сурови бадема и ги сложете в бурканче с водка.

Това ми хрумва до момента. Разбира се, сигурно има още много варианти и комбинации, не се колебайте да експериментирате🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s