Къпкейкс и мъфини

Шоколадови къпкейкс с маслен крем

Толкова отдавна не бях яла нещо със захарни пръчици, че съвсем бях забравила как се казват изобщо (захарни пръчици? шарени? пръчици?! хм.). Пазарувайки оня ден обаче, изведнъж ме обзе нуждата незабавно да си направя нещо с тях. Къпкейкс. Със сладък, маслено-захарен крем. И шарени пръчици. Woohoo!

Случайно попаднах на рецепта, на която все още не мога да се нарадвам – най-вкусният маслен крем, който съм опитвала до момента! Четейки рецептата, недоверчиво надигнах вежда заради брашното, използвано във въпросноя крем, но от резултата съм крайно доволна. Съветвам ви да го пробвате веднага.

Шоколадови къпкейкс с маслен крем
и двете рецепти са от Tasty Kitchen
Това тесто би било чудесно и за торта. За целта удвоете количеството и времето за печене.

120г брашно (1 ч.ч.)
150г захар (3/4 ч.ч.)
щипка сол
120г масло
2 с.л. какао
1/2 ч.ч. горещо кафе или вряща вода
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. канела
100г. орехи, накълцани на ситно (аз ги забрваих, за съжаление)

Фурната се загрява предварително на 175 градуса.
Захарта, брашното и солта се смесват в голяма купа.
Маслото, заедно с какаото, се разтапя в малка тенджерка на средно силен котлон. Към тях се добавя кафето и се оставя да ври 30тина сек., след което сместа се излива в купата с брашното. В малка купичка се разбъркват яйцето, киселото мляко и содата. Добавят се към какаовата смес и се разбърква хубаво.

Слагат се канелата и орехите, отново се разбърква, след което тестото се разпределя в тава за мъфини. Пълнете отделенията не много повече от половината, защото тестото бухва доста (моите ги бях напълнила до около 0.5см под къдричката и 3 от тях преляха по време на печенето).
Пекат се около 20 мин. (в рецептата пишеше 15, на мен ми отне към 30, но формичките ми са по-големи от стандартните форми за мъфини, а и ги напълних повечко, така че следете с клечка за зъби в ръка).

През това време можете да приготвите крема:
И кремът е подходящ за покриване на торта или слепване на блатове, но трябва да удвоите количеството, ако ще го използвате и за двете.

1/2 ч.ч. мляко
2 с.л. (с връх) брашно
1 ч.л. ванилов екстракт (може и ром или друг)
120г масло на стайна температура
100г захар

Млякото и брашното се слагат в малка тенджерка и се слагат на средно силен котлон, като се бърка постоянно, докато сместа се сгъсти.

Оставя се да изстине напълно, след което се добавя екстрактът, който сте си избрали. През това време се разбиват маслото със захарта, докато захарта се разтвори. Добавя се напълно изстиналата брашнена смес и се разбива, докато кремът придобие вид на бита сметана.

Напълно изстиналите кексчета се украсяват с крема, ако не сте го изяли все още. Можете да поръсите и със захарни пръчици, натрошени орехи или други ядки, парченца шоколад.. каквото пожелаете.

Защо повтарям напълно толкова упорито? Защото кремът е с масло. Маслото се топи лесно. Ако сложите вътре топла смес или намажете крема върху топли кексчета, всичко ще се разтече и ще има недоволни. А изваден от хладилника е още по-хубав…

6 коментара за “Шоколадови къпкейкс с маслен крем

  1. Страхотно изглеждат. Още днес ще ги опитам! Благодаря много за рецептата. Дали може да споделите откъде са кошничките, които сте използвали? Много са красиви 🙂

    • Доста късно включване, извинявам се за което… Кошничките са от Германия, в България не съм си купувала много-много и не знам къде биха могли да имат подобни… Ще проуча 🙂

  2. Станаха страхотни къпкейксчета! Рецептата е описана толкова добре, че и не толкова големи професионалисти като мен, се справят с нея доста лесно 😉 Надявам се мъжете вкъщи да оценят направеното от мен 😉

    • Много се радвам, че са се получили! 🙂 Мъжете рядко остават недоволни, когато има нещо домашно приготвено наоколо 😉

  3. Здравейте,рецептата много ми харесва и искам да я направя…само дали мога да Ви попитам в указанието с продукти пише 1яйце,1яйце, а по-надолу в начина на приготвяне виждам, че се ползва 1яйце:D….хахааа…дали ме разбрахте

Вашият отговор на Marina Отказ