Къпкейкс и мъфини

Къпкейкс с пълнеж от бял шоколадов ганаш и малини

В България може и да е над 30 градуса, но в други части на Европа есента дойде. И е студено. Доста студено, ходим вече с якета навън. Понякога и вътре. И за да се стоплим, се налага да включим фурната. Което би било пълна загуба, ако в нея не се пече нещо, нали така? Или още по-добре, 12 неща:

Всъщност, това, че есента се задава, изобщо не е толкова лошо. С нея идва и горещият шоколад, много, много шоколадовите торти, шоколадови трюфели, суфлета, лава кексчета, о, о! Хайде, есен, по-бързо, имам толкова много неща за споделяне!

Но нека започнем с това:

 

Къпкейкс с пълнеж от бял шоколадов ганаш и малини

тестото, което използвах, е отново от Le Cordon Bleu, за т.нар. Ангелска торта (Angel food cake); за да направите торта, удвоете количествата и времето за печене

75г брашно

75г захар

4 белтъка

1 ч.л. сок от лимон

2-3 прахчета ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт, или друг аромат*

*за тази рецепта е важно да се използва някакъв аромат, защото иначе вкусът на яйцата ще бъде прекалено доминантен

 

Фурната се загрява на 180 градуса. Приготвя се тава за 12 мъфина.

Брашното се пресява 1-2 пъти и се разбърква с половината от захарта.

Белтъците се разбиват в средно голяма купа. Когато станат на пяна, се добавя лимоновият сок. Разбиват се още, докато се получат меки върхове, след което се добавя захарта малко по малко, като не спирате миксера. Готови са, когато се получи „твърд сняг“ (но внимавайте да не станат прекалено сухи, все пак) и захарта се разтвори напълно (можете да проверите, разтривайки малко количество от сместа между пръстите си). На малки части се добавя брашнената смес и се разбърква с помощта на лъжица или друга бъркалка. Внимавайте да не остава брашно по дъното, както и да не изкарате целия въздух от белтъците. Накрая добавете и ванилията. Крайният резултат би трябвало да изглежда така:

Тестото се разпределя равномерно в тавата и се пече 12-15 мин. Внимавайте да не прекалите с печенето, защото кексчетата ще станат прекалено гумени после. Aз моите малко ги препекох, признавам си:

Виждате ли как са се свили? Да, това означава, че съм ги оставила прекалено дълго във фурната. Но нищо, пак са вкусни🙂

Докато изстиват, пригответе ганаша. Можете да използвате рецептата от лимоновите тарталети, или да направите обикновен. За целта се загрява 100мл течна неподсладена сметана на среден огън и точно преди да заври се изсипва в купа въру накъцан на ситно 200г бял шоколад. Оставя се за около половин минута и се разбърква хубаво, докато шоколадът се разтопи. Оставя се да изстине.

След това е време за пълнене. В центъра на всяко кексче издълбайте дупка, достатъчно голяма да побере една малинка вътре (или пък боровинка, черешка, ягодка.. което малко червено плодче имате под ръка). Във всяка дупка сложете по една малинка и накрая залейте всичко с бял шоколадов ганаш. Най-отгоре можете да сложите по още една малинка или повече, или да украсите по друг начин:

Сложете ги за малко в хладилника, за да се стегне ганашът. Да ви е сладко!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s