Сладкиши и торти / Торти

Торта Шварцвалд

Тази торта я обещавам на Румен от месеци и все не стигам до направянето й. След като обаче ми подари книжката на Le Cordon Bleu за рождения ден, нямаше как да не му се отблагодаря с тяхната версия на класическата немска торта Schwarzwalder Kirschtorte (Schwarzwald = черна гора, Kirschtorte = черешова торта; по-известна на английски като „Black Forest Cake“). И ето нá, вече е в хладилника…

В оригиналния си вариант тортата се приготвя с вишни, а блатовете Женоаз са сиропирани с т.нар. Kirschwasser (нещо като вишнева ракия, но не точно като нашата вишновка). Понеже не намерих пресни вишни никъде, използвах компот. А понеже Киршвасер-ът не ми се стори достатъчно вишнев, му добавих и сок от компота. От крайния резултат сме доволни всички.

Торта Шварцвалд
рецепта на Le Cordon Bleu

Блат „Женоаз“:
25г масло
120г брашно (1 ч.ч.)
30г какао (1/3 ч.ч.)
4 яйца
2 жълтъка
150г захар (2/3 ч.ч.)

Фурната се загрява на 205градуса. Формата за печене (с подвижно дъно по възможност) се намазва с масло, оставя се в хладилника да стегне, след което се намазва втори път и се поръсва с брашно. Оставя се в хладилника до употребата й.
Маслото се разтапя и се оставя да поизстине (за всеки случай разтопете 30г, защото винаги някаква част остава по тигана, когато го изсипвате).
Брашното и какаото се пресяват поотделно, разбъркват се заедно в купа и се пресяват отново.*
Яйцата, жълтъците и захарта се разбиват на водна баня, докато сместа стане гореща, бледожълта и сгъстена.

Маха се от котлона и се разбива, докато стигне стайна температура. Брашнената смес се добавя на два-три пъти, като след всеки път се разбърква внимателно. Сместа трябва да запази максимално обема си, но в същото време брашното и какаото трябва да са добре инкорпорирани, за да не остават пълни с брашно дупки в блатовете.
Накрая се добавя и разтопеното масло и отново се разбърква минимално.

Сместа се изсипва във формата за печене и се слага във фурната, която се намалява на 185градуса. Пече се 15-20мин, или докато клечка за зъби излезе суха, след като пробиете в средата.
Оставя се да изстине върху метална решетка, а тавата се измива (ако е с подвижно дъно), защото скоро ще ви трябва пак.
*Пресяването е важно! Не го пропускайте! В блатовете „Женоаз“ не се използват други набухватели, обемът идва от яйцата. Затова е важно да няма бучки брашно или какао – за да се разбърка по-бързо и лесно. Чудите се каква е разликата в резултата между добре разбъркано и прекалено разбъркано тесто? Ето:

Първият път забравих да пресея брашното и какаото и блатът ми 1. не се наду достатъчно 2. беше доста неравен отгоре (дясно). Реших да си направя нов и пресях брашното и какаото 3 пъти. Друго си е. 
През това време се приготвя сметановия крем:
Crème Chantilly:
700мл студена сметана за разбиване
60г пудра захар (ако сметаната е неподсладена, което е желателно)
ванилия

Сметаната се разбива, докато се получат меки върхове. Добавят се захарта и ванилията и се доразбива, докато се получи гъст крем. Оставя се в хладилника, докато ви потрябва.

Докато сметаната и блатовете престояват, се приготвя вишневия сироп:
200г захар (1ч.ч.)
200мл вода
30мл вишновка (или сок от вишни, ако не искате да използвате алкохол)

Водата и захарта се слагат на котлона, докато заврят и захарта се разтопи. Полученият сироп се маха от котлона, премества се в чиста купа и се оставя да изстине. След това се добавя вишновката и се разбърква.

Сглобяване на тортата:
200г вишни

Aко полученият блат е прекалено неравен отгоре, изравнете го с помощта на дълъг назъбен нож (за хляб). След това го разрежете на 3 по-тънки блата. Единият от тях сложете обратно в тавата. Сиропирайте го , сложете около 1/3 от сметаната и я разнесете равномерно. Отгоре покрийте с вишни, като е добре да ги притискате леко, за да потънат в сметаната, а след това можете да покриете всяка с още малко сметана (като онази в дъното).

Отгоре сложете втория блат и повторете процедурата (сироп-сметана-вишни-блат-сироп-сметана). След като сложите и последната сметана отгоре, следващата ви стъпка зависи от това как искате да украсите тортата. В книжката предлагат да намажете и страните на тортата със сметана, след което да ги покриете с настърган шоколад (или „обелен“ с белачка за картофи, какъвто е моят):

Отгоре да направите 8 „розички“ от останалата сметана, а върху всяка да сложите по 1 вишна. И отгоре – отново настърган шоколад.

Аз реших да променя малко нещата. Покрих тортата с шоколадови стърготини и я върнах в хладилника. През това време разтопих 100г шоколад на водна баня и изрязах лента от кухненска хартия, дълга колкото обиколката на тавата и широка малко повече от височината на тортата. С помощта на четка намазах лентата от кухненска хартия с разтопен шоколад и я оставих да се постегне (между другото, трябваше да сложа по-дебел слой шоколад – после имаше дупки тук-там).

Извадих тортата от хладилника, махнах стените на тавата и внимателно увих шоколадовата лента (преди шоколадът да се е втвърдил) около тортата. Оказа се по-широка, но реших вместо да я подравнявам, да я прегъна леко:

Оставих я в камерата на хладилника, за да се стегне по-бързо, а през това време потопих 12 вишни в останалия шоколад. Оставих ги върху хартия за печене, докато се стегне шоколадът и смених местата им с тортата. Отлепих хартията от шоколадовата „стена“ внимателно, като от време на време отрязвах вече отлепената хартия, за да не ми се пречка. Извадих остатъка от сметаната и шприцовах 8 „розички“. Извадих вече втвърдилите се вишни и ги подредих върху и между розичките.

… и готово!🙂

3 thoughts on “Торта Шварцвалд

  1. Разкошно! Синът ми има Р.Д. след два дни и реших да направя торта по нова рецепта.След околочасово „ровене“ в нета се спрях на торта Шварцвалд.Последва още половин час сравняване на рецепти на тази торта / сигурно няма кулинарен блогър,който да не е публикувал рецепта за тази торта/ и накрая ме спечели твоята публикация.Впечатли ме оформлението и обясненията за пресяването /ето,че научих още нещо ново/.Благодаря ти за чудесната рецепта Марина! / Между другото- ако сина ми беше дъщеря си бях наумила да се казва Марина/

    • Eх, поласкана съм, че точно моята публикация е издържала теста🙂 За мен винаги е важно да научавам по нещо ново с всяка следваща рецепта, затова се старая и да предавам новопридобитите знания тук. Ако ти се задълбава на тема блатове, можеш да провериш и специално посветената на тях публикация -> https://ourchocolatediaries.wordpress.com/2014/10/16/перфектната-торта-част-1-блат/
      Също така, да е жив и здрав синът ти и на още много торти за рожден ден да се радва!
      И да, Марина е чудесно име😀

  2. Не я направих,Маринче,диването му с диване пожела бяла,сметанова с много кокос.Нищо,ще си я направя за моя Р.Д. Хубав и усмихнат ден ти желая!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s