Сладкиши и торти / Тарти и пайове

Тарт с горски плодове и кокос

Едно от най-хубавите неща на лятото е огромното изобилие от плодове. А това, че толкова много обичаме шоколад, съвсем не означава, че в сърцата ни няма място и за плодове🙂 Напротив – (поне според мен) те прекрасно се допълват взаимно. И какво по-хубаво за летните жеги, освен един освежаващ десерт с горски плодове.. без печене!

Вдъхновението за тази рецепта дойде от снимка, която видях във Foodgawker (за съжаление не мога да я открия пак). Изглеждаше толкова изкусително, че още на следващия ден отидох за ягоди, малини и боровинки… и веднага споделям резултата🙂

За тестената част можете да използвате трохи от каквото пожелаете – бисквити, корнфлейкс, сухари… Аз имах под ръка доста голямо количество Nestle Fitnes и използвах това.

Тарт с горски плодове и кокос

 

За основата:

2 непълни ч.ч. ситно смлени трохи от бисквити/сухари/корнфлейкс*

220г масло на стайна температура

1/2 ч.ч. кокосови стърготини

*За смилането установих, че кухненският робот невинаги е най-добрата идея. Изобщо не се справи с моя корнфлейкс, а вдигна нечовешка шумотвеица. В крайна сметка смелих всичко в добрата стара кафемелачка – на 6-7 пъти, но всяка част за секунди и без кой знае какъв шум.

Ако нямате нито кухненски робот, нито кафемелачка, винаги можете да действате и с чук, както Милица е направила тук.

Трохите и кокосовите стърготини се слагат в купа и се разбъркват хубаво. Добавя се маслото и всичко се смесва до получаването на тесто (което, между другото, доста наподобява мокър пясък. Ех, море..). Така получената смес се изсипва в кръгла тава, покрита с хартия за печене, и с помощта на лъжица се притиска хубаво по дъното и около 1-2 пръста нагоре по стените. След като го оформите, покрийте с фолио и го оставете да престои в хладилника минимум половин час.

През това време пригответе пълнежа..

За шоколадовия ганаш:

300г бял шоколад, накълцан на парченца

150мл течна неподсладена сметана (от животински произход)

3-4 с.л. кокосови стърготини

Сметаната и шоколадът се загряват на водна баня, докато шоколадът се разтопи. Добавя се кокосът, разбърква се и се оставя да поизстине.

След това извадете основата от хладилника, напълнете я с шоколадовия ганаш и я върнете обратно в хладилника.

През това време измийте и нарежете плодовете. Аз се спрях на ягоди, малини и боровинки, но вие можете да използвате и други.

Когато ганашът се стегне, извадете тавата от хладилника и подредете плодовете отгоре.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s