Помощ!

Как да заместваме продукти за сладкиши

От личен опит знам, че не винаги разполагаме с всички продукти, необходими за желания сладкиш. Дали са прекалено скъпи, няма ги в града, в който се намираме, имаме алергия към нещо, предпочитаме по-здравословен вариант или просто не ни се ходи до магазина, не е от значение. Важното е, че много неща могат да бъдат успешно заместени от други, без крайният резултат да бъде особено афектиран. Ето някои алтернативи:

Бакпулвер, 1 ч.л.

  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат + 1/4 ч.л. нишесте + 1/2 ч.л. лимонтузу (винена киселина)

Брашно (тип 500), 1 ч.ч.

  • 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно

  • 1 ч.ч. оризово брашно

    *бихте могли да използвате и типово или ръжено брашно, но вкусът ще бъде по-различен

Захар (кристална, бяла), 1 ч.ч.

  • 1 ч.ч. кафява захар

  • 1 ч.ч. фина бяла захар

Какао, 20г

  • 30г натурален шоколад (възможно най-горчив) + намалете маслото с 1 с.л. + намалете захарта с 1-2 с.л.

Кисело мляко, 1 ч.ч. (225г)

  • 1 ч.ч. заквасена сметана (225г)

Маскарпоне, 200г

  • 150г крема сирене (възможно най-безвкусно) + 50мл бита сметана

Maсло, 100г

  • 100г маргарин

  • Когато рецептата не изисква маслото да бъде разбито (с или без захарта), можете да го замените и със слънчогледово олио (най-добре, когато ви трябва разтопено масло). Имайте предвид, обаче, че маслото съдържа 80-85% мазнина и около 15% вода, докато олиото е 100% мазнина. Затова подобна размяна би могла да промени крайния резултат. Друго, за което трябва да помислите предварително, е, че маслото на стайна температура е твърдо. Т.е. в рецепта за, например, тарталети не би било подходящо да замените маслото с олио, тъй като тестото ще се разпада. И накрая, ако все пак много искате да направите, да кажем, торта, за която трябва да разбиете маслото със захарта в началото, а нямате масло на разположение, направете следното: Разделете яйцата. Разбийте жълтъците със захарта, а белтъците – на сняг. Добавете белтъците към жълтиците, след това олиото, брашното, какаото и т.н. Би трябвало да се получи.

Неподсладена животинска сметана, 1ч.ч. (240мл)

  • 2/3 ч.ч. пълномаслено прясно мляко (160мл) + 75г разтопено масло. Това сигурно е най-полезното нещо, което ще научите от тази публикация😀 Поради неизвестни за мен причини, неподлсадената животинска сметана в България се открива трудно, а на всичкото отгоре е и скъпа. Аз използвам често в своите рецепти, защото тук е 30 цента за 200мл., а в България намирам същото количество за около 3лв. Не се притеснявайте, можете да я замените лесно.

Тъмна бира (Гинес), 250мл

  • 250мл кафе или

  • 250мл мляко

  • кафето ще подчертае шоколадовия вкус по-добре, но и млякото ще свърши работа. Вкусът накрая ще бъде различен, но със сигурност не по-лош🙂

Шоколад, 50г (в тесто за торта/мъфини/кексове)

  • 5 с.л. натурално какао + 20г масло/маргарин/олио + 1-2 с.л. захар. Вкусът няма да е чак толкова наситено шоколадов, колкото ако използвате истински шоколад, но поне няма да имате проблеми с консистенцията.

Ядки и сушени плодове:

Те НЕ са задължителни и могат да се заместват едни с други, количеството им да се намалява/увеличава, както и просто да се премахнат. Това, че аз съм сложила, например, сушени череши някъде, не означава, че не можете да минете и без тях или пък да сложите обикновени стафиди на мястото им. А защо не и орехи. Всичко е въпрос на вкус, възможности и наличност🙂

Ванилови шушулки/есенция:

Също НЕ е задължително за която и да е рецепта. Може да се замести с друг аромат, а може и съвсем да се премахне. Това би променило вкуса, да, но не означава, че тортата ви ще избухне в печката, ако пропуснете.

***Всички описани точки са взаимно заместими – т.е., ако нямате пълнозърнесто брашно, можете спокойно да използвате бяло на негово място. Или пък бяла захар, вместо кафява.

Когато се сетя за още нещо, или когато някой от вас ме попита, ще допълвам написаното, а в следващата публикация от тази поредица ще ви кажа как да си изсушите плодове сами (както на слънце, така и на фурна) и как да си направите истинска ванилова есенция. Ако имате още идеи – не се колебайте да ги споделите!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s