Помощ!

Измерване на продукти за сладкиши

Много от вас вероятно нямат кухненски кантар вкъщи. Ако приготвянето на сладкиши ви е страст, горещо бих ви препоръчала да се сдобиете с такъв! Ако пък не правите толкова често или просто нямате възможност да си вземете, тук ще ви покажа как да премерите необходимите продукти.

Повечето източници, които използвам, мерят всичко с чаши. Но какво точно означава „1 чаена чаша“ (или често срещаното на английски „1 cup“)? Означава 250мл (ако трябва да издребняваме – 243мл). 250мл може да са 250г вода, но със сигурност не са 250г захар или брашно, или какао. Ето колко тежи 1 чаена чаша от основните продукти, които използваме в рецептите си:

1 ч.ч. брашно – 120г (за целта не натъпквайте чашата! Просто сложете брашното с помощта на лъжица. Ако чашата се натъпче, бихте могли да съберете и 200г брашно в нея. Това би било доста повече от необходимото за рецептата и със сигурност ще повлияе на крайния резултат. Същото важи и за какаото, и за пудрата захар. Пресяването на тези 3 продукта, когато е необходимо, става след измерването им.)

1 ч.ч. какао – 90г

1 ч.ч. захар – 200г

1 ч.ч. кафява захар – 230г

1 ч.ч. пудра захар – 115г

1 ч.ч. мед – 335г

За да измерим успешно, е хубаво да знаем точно до къде са тези 250мл на чашата, която използваме. Ето това е обикновена чаша за вода от ИКЕА, доста широкоразпространена, нищо чудно и вие да имате такава:

*моля да извините петната по чашата, тук водата е доста твърда и често се получават…

Това е друга много стандартна чаша. Аз за съжаление нямам такава в момента, но съм мерила друг път в нея, затова знам до къде стигат 250мл:

Често се случва да ни е необходимо количество, по-малко от 1 ч..ч. Например 2/3 или 3/4 ч.ч. Затова аз бих препоръчала да маркирате чашата, с която имате намерение да измервате. След като отбележите до къде са 250мл, вземете линийка и разделете чашата на 2, на 3 и на 4. Отбележете. Ако чашата ви не е прозрачна, ще е трудно да сте сигурни точно до къде стига съдържанието, но поне ще се ориентирате горе-долу.

Разбира се, винаги можете да си вземете и нещо такова:

С лъжиците е малко по-сложно. Под 1 супена лъжица се имат предвид 15мл, а 1 чаена лъжичка е 5мл. Тези лъжици, които използваме в ежедневието, обаче, не са с такъв капацитет. Супените ни лъжици са около 8мл, а чаените – около 3. Т.е. ако видите някъде из рецептите, написани на английски, „1tsp“ или „1tbsp“, удвоете броя на лъжиците. За нашите рецепти това не е необходимо 🙂

За измерването на някои продукти не е нужно да използвате чаши и лъжици. По-лесно би било да се ориентирате по грамажа, отбелязан на опаковката. Подходящ пример за това е маслото:

Стандартната опаковка е 250г, а в България и 125г. Не всички марки масло имат разделения от 50г (или 25г), но се срещат и такива. Дори да не е отбелязано, пак е сравнително лесно да се прецени колко от цялата опаковка са например 100г.

Aко често използвате рецепти от английски/американски блогове/уебсайтове, имайте предвид, че 1 stick butter = 1/2 ч.ч. = 115г.

Какаото в България често се продава в по-малки опаковки (от по 40-60г). В нашите рецепти често използваме големи количества, така че обикновено ви е необходима 1 опаковка какао, която не е нужно да измервате с чаша.

Това, например, е 60г, което е равно на 2/3 ч.ч. (точно колкото ни трябва за Какаови браунис или за Шоколадови куукис, например):

Яйцата обикновено не ни се налага да измерваме, освен ако не става дума за френски макарони (но тях ще ги коментираме чак когато най-накрая се преборим с тях и ги направим успешно). Стандартните им размери са S, M и L, като най-често използваните за рецепти като нашите са L.

Има и още една често срещана дилема, която според мен спада към измерването, а именно „Това тесто сега във форма за торта ли да го правя или за мъфини, или за хляб? Ако искам мъфини, колко ще излязат? Дали ще се събере във формата за хляб?“

Формата за торта, която аз използвам, е с диаметър 23см и височина 6см. Събира 2.4л. Формата ми за хляб е 21х11х6см и събира 1.4л, и двете се водят стандартни, така че е много вероятно и вашите да са такива. Важното в случая е, че ако съм направила даден сладкиш във форма за хляб (като например този Гинес сладкиш), а вие искате да го направите на торта, тестото със сигурност ще влезе без проблем в кръглата форма. Но ако сте си харесали, да кажем, Бананови къпкейкс, а предпочитате бананов хляб, трябва да обърнете внимание колко къпкейкс се получават от това тесто, за да разберете дали ще влезе във формата за хляб.

Тъй като не ме бива в обясненията, най-добре просто да ви покажа повечето стандартни тави по колко събират, за да можете спокойно да избирате:

Форма за торта:

20х5см – 1.4л

23х4см – 1.4л

23х6см – 2.4л

25х6см – 2.8л

Форма за кекс (с дупка):

19х8см – 1.4л

23х8см – 2.1л

25х9см – 2.8л

Форма за хляб:

20х10х6см – 950мл

21х11х6см – 1.4л

23х13х8см – 1.9л

Форма за мъфини (всяка от дупките):

4.5х2см – 30мл

7х3см – 60мл

7х4см – 120мл

8х3 – 150мл

Ще се стараем за всяка рецепта да показваме тестото до колко е запълнило формата, която използваме, за да ви е по-лесно да прецените какво да използвате.

!ВАЖНО! Често когато промените формата за печене, трябва да обърнете внимание и на времето, за което оставяте сладкиша във фурната. Например, ако аз правя торта, а вие – мъфини, времето за вас ще бъде значително по-малко. За съжаление няма как да се изчисли с точност, затова трябва да следите внимателно.

Надявам се цялата тази информация (или поне част от нея) да ви бъде от полза. Скоро ще ви кажа и кои продукти с какви други можете да заменяте в рецептите, ако нямате всичко необходимо или ако нещо не ви е по джоба 🙂

Приятно готвене!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s