Сладкиши / Сладкиши и торти

Лешникова Бейлис торта

Обичам шоколадови торти. Сочни, наситени, ултрашоколадови торти.. Едва ли се изненадвате особено от това, но за съжаление, дори да не звучи така, перфектната шоколадова торта е трудна за постигане. Позволете ми да ви я представя:

Бих се опитала да ви опиша вкуса й, но каквото и да кажа, ще бъде в неин ущърб, така че ще замълча. И за пореден път ще вдишам дълбоко лешниково-шоколадовите аромати, които все още се разнасят из кухнята ми… Мммм, торта…
Мммм, с Baileys….

Лешникова Бейлис торта

адаптирана от Citrus and Candy

150г масло

100г натурален шоколад

100г обикновена захар

100г кафява захар

50г какао

180мл Бейлис (ако намерите с лешников аромат, още по-добре)

3 яйца на стайна температура

160г брашно

50г печени лешници, смлени

1 ч.л. с връх бакпулвер

1/2 ч.л. сода бикарбонат

щипка сол

Фурната се загрява предварително на 160 градуса.

Маслото, шоколадът, двата вида захар, какаото и Бейлисът се слагат в средно голяма тенджера и се загряват, докато  всичко се разтопи и смеси. Сместа се разбърква с телена бъркалка, за да не останат бучки какао. След като поизстине, се добавят яйцата, 1 по 1, като след всяко се бърка. Добавят се лешниците, брашното, бакпулверът, содата и солта. Разбърква се докато се получи еднородна смес и се изсипва в предварително покрита с хартия за печене кръгла тава (или намаслена и поръсена с какао). Пече се около 40мин.

*нарочно няма снимки на самото готвене, защото направих голяма глупост – забравих да сложа Бейлис в началото! Сетих се чак когато бях сложила и брашното, и лешниците и се усъмних, че ми е прекалено гъсто тестото.. Изведнъж се усетих, че не съм сложила най-важното от цялата работа. Baileys! Добавих го накрая, на части, и разбърквах след всяко добавяне. Всичко приключи благополучно.

Бейлис ганаш

200г натурален шоколад, натрошен

100мл течна неподсладена сметана

100мл Бейлис

щипка сол

Сметаната и Бейлисът се загряват на котлона (без да завират). Изливат се върху шоколадат и всичко се разбърква, докато шоколадът се разтопи. Оставя се да изстине и посгъсти и се нанася върху тортата.

За украса можете да използвате печени лешници. Моята идея беше да карамелизирам няколко, дори го направих, но кой би предположил, че не трябва да се оставят прекалено дълго време.. Докато ги снимам, целият карамел се стече и „конците“ не останаха…

Затова ги замених с трюфели, приготвени от малка част от ганаша и оваляни в печени смлени лешници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s