Сладоледи и кремове

Шоколадов сладолед с браунис

Тъй като правенето на френските macarons изисква само белтъци, а всичките заделени заминаха за двата ми неуспешни опита, трябваше да разделя още няколко яйца. И какъв по-добър начин да оползотвориш няколко жълтъка от вкусен домашен сладолед?! Аз лично не можах да измисля.

Онези от вас, които са били (или може би по-скоро живяли) в чужбина, може би са се срещали с любимия ми шоколадов сладолед – Ben&Jerry’s с браунис. Той за съжаление хич не е от най-евтините, а освен това понякога (когато не е достатъчно пресен) брауни парченцата са сухи и безвкусни. Което може да бъде доста разочароващо, след като си дал 5-6 евро за 500мл. Предполагам разбирате, че просто трябваше да си направя домашна версия.

Ето я и нея…

Шоколадов сладолед

от David Lebovitz

2 ч.ч. течна неподсладена сметана (500мл)

3 с.л. какао на прах (20г)

140г натурален шоколад

1 ч.ч. прясно мляко (250мл)

3/4 ч.ч. захар (150г)

щипка сол

5 големи жълтъка

1 ч.л. ванилов екстракт

Половината сметана и какаото се загряват в средно голяма тенджера, докато сметаната заври. Котлонът се  намалява до най-ниската степен и сместа се разбърква хубаво за около 30 сек. Тенджерата се маха от котлона, добавя се шоколадът (на парченца) и се разбърква, докато се разтопи. Слага се другата половина от сметаната и се разбърква до получаването на еднородна смес. Изсипва се в относително голяма купа (крайната смес ще бъде в нея), а отгоре се слага цедка.

В същата тенджера се загряват млякото със захарта и солта. През това време в отделна купа се разбъркват жълтъците с телена бъркалка. С постоянно бъркане на жълтъците, на тънка струйка се добавя горещото мляко. Не спирайте да бъркате, за да не се сготвят яйцата. Когато всичкото мляко е прибавено, цялата смес се връща в тенджерата и обратно на котлона, на средно силен огън. Разбърква се постоянно с дървена лъжица, докато сместа се сгъсти и покрие леко лъжицата (припомнете си какво имам предвид тук). Ако имате термометър, би трябвало да отмерва около 75-80 градуса по Целзий. Сместа се изсипва в купата със шоколадовата сметана през цедката и всичко се разбърква до получаването на еднородна смес.

Оставя се да достигне стайна температура, след което се прибира в хладилника за няколко часа (или най-добре – за през нощта).

През това време пригответе какаово брауни. Необходимо ви е не повече от половината, така че можете да разполовите рецептата. Аз го правя в същата тава, в която и иначе, но на много по-тънък слой, за да ми е по-лесно да го нарежа на малки парченца после.

Както и при домашната „Страчатела“, следващата стъпка зависи от това дали имате машина за сладолед, затова копирам инструкциите от там.

Вариант1. Ако имате, продължете според указанията на производителя. Непосредствено преди сладоледът да стане готов и преди машината да спре, поръсете парченцата браунис през отвора й. Гледайте да се разпределят равномерно.
Вариант2. Ако нямате машина, дано е неделя и имате целия ден на разположение. Преместете сместа в кутия, която се затваря плътно. Оставете я в камерата на хладилника. След около 45мин извадете и разбъркайте хубаво. Повтаряйте това на всеки 30-40мин.
*Целта на това неприятно занимание е да се разбият ледените кристалчета, които се образуват, когато се опитваме да замразим течност. Колкото повече и по-старателно разбиваме, толкова по-гладък и по-малко „кристален“ ще е сладоледът накрая.
Когато видите, че сладоледът е почти замръзнал и че едва ли ще успеете да го разбъркате после повече от веднъж, пригответе брауни парченцата. Когато извадите сладоледа за разбъркване за последен път, го поръсете с браунис. Разбъркайте, затворете, приберете. След около час, вашият шоколадов сладолед с браунис ще бъде готов🙂

*****

Chocolate ice cream with brownies

adapted from The Perfect Scoop

500ml heavy cream (2 cups)

3 tbsp cocoa powder

140g dark chocolate, chopped

250ml milk (1 cup)

150g sugar (3/4 cup)

pinch of salt

5 large egg yolks

1 tsp vanilla extract

Put the cocoa powder and half of the cream in a saucepan and heat until it starts to boil. Reduce the heat to low and stir for about 30 sec. Take off the heat, add the chocolate and stir until it melts. Then add the rest of the cream, stir again and transfer to a big bowl (the ice cream will be in it). Put a strainer over the bowl.

In the same saucepan put the milk, sugar and salt over medium heat until the sugar dissolves. Meanwhile, whisk the egg yolks in a bowl with an electric mixer on low speed. Very slowly add the milk mixture to the yolks, in a steady stream while still whisking (so that the yolks don’t cook). When all the milk is added, pour the mixture back in the saucepan and put it over medium high heat, stirring constantly with a wooden spoon until it thickens  and forms a coat over the spoon when you take it out. If you have a thermometer, it should read about 75-80°C. Then pour it through the strainer in the bowl with the creamy chocolate mixture. Mix everything until well incorporated. Let it reach room temperature and then put it in the fridge for a few hours or overnight. 

Meanwhile, you could prepare the brownie. I used this recipe, cut in half but still used the same pan I would have for the whole recipe so that I get a thinner brownie. Keep in mind that the baking time would be less than the one noted if you do that

Ok, after the ice cream mixture has cooled down, you have two options, depending on whether you have an ice cream maker or not.

1. If you do, then follow the instructions of the machine. Cut the brownie in small pieces (see the photo above). When the ice cream has almost finished churning, add the brownie pieces.

2. If you don’t, it’d better be Sunday and you’d better have a lot of time on your hands. Put the mixture in a box whit a lid that closes tightly and put it in the freezer for about 45 min. Take it out and beat it well to break up any crystals that might have formed (you can use an electric mixer or a stab mixer or a whisk or a fork or whatever). Put it back in the freezer. Repeat that every 30 – 40 min. (about 5 times. Yeah, I know, but it’s totally worth it, I promise). On your last mix, add the brownie pieces that you’ve chopped and mix to distribute them evenly. Wait for one more hour and enjoy your ice cream!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s