Бисквити и сладки / Сладоледи и кремове / Хрупкави

Сладолед "Страчатела" + Обикновени шоколадови бисквитки = Сладоледени сандвичи

С настъпването на летните жеги настъпва и необходимостта от разхлаждащите удоволствия. Като например сладолед.

А какво по-хубаво от сладолед? Точно така, сладолед, поместен между две вкусни шоколадови бисквитки, а.k.а сладоледен сандвич…

A както всички знаем, домашната версия винаги е по-добра от купешката.
И аз съм достатъчно мила и добра да ви покажа как да си направите…

Сладолед „Страчатела“
от David Lebovitz

1 ч.ч. прясно мляко (250мл)
150г захар
2 ч.ч. течна неподсладена сметана (500мл)
щипка сол
1 ванилова шушулка, разрязана по дължината
6 жълтъка*
1 ч.л. ванилов екстракт
100г натурален шоколад
*Белтъците можете да запазите за домашни френски Макарони, поне аз това смятам да направя с моите. Очаквайте рецепта скоро🙂

Млякото, захарта и половината от сметаната се загряват в средно голяма тенджера на средно силен котлон. Към тях се добавят семената от ваниловата шушулка (най-лесно се изстъргват с нож или лъжица), а след това и самата шушулка. Тенджерата се маха от котлона, покрива се с капак и се оставя 30мин на стайна температура.
В средно голяма купа се разбиват жълтъците с телена бъркалка. С постоянно бъркане, към тях се добавя млечно-ваниловата смес на тънка струйка. Важно е да бъркате постоянно, за да не получите бъркани яйца от топлата течност🙂
След като смесите хубаво всичко, го върнете в тенджерата и обратно на котлона, на слаб огън.
Набързо измийте купата от яйцата, сипете в нея останалта сметана, а отгоре сложете голяма цедка.
Сместа на котлона трябва да се бърка постоянно, докато се сгъсти. За да разпознаете дали е готова, прокарайте пръст по опакото на лъжицата, с която бъркате. Трябва да остане ясна следа.

След това сместа се изсипва през цедката при останалта сметана и се разбърква хубаво. Връщат се ваниловите шушулки вътре и се оставя да достигне стайна температура.
Ако искате да ускорите процеса, можете да направите „ледена баня“. За целта в по-голяма от купата, която сте използвали, купа се слага лед и малко ледена вода. Купата със сладоледената смес се слага вътре, като внимавате да не влезе вода в нея.

След като сместа изстине, купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за няколко часа (най-добре около 8, или за през нощта), докато съвсем се изстуди.
Следващата стъпка зависи от това дали имате машина за сладолед.
Вариант1. Ако имате, продължете според указанията на производителя. Докато сладоледът ви се върти в машината, разтопете 100г натурален шоколад на водна баня. Непосредствено преди сладоледът да стане готов и преди машината да спре, изсипете шоколада на тънка  струйка през отвора й.
Вариант2. Ако нямате машина, дано е неделя и имате целия ден на разположение. Преместете сместа в кутия, която се затваря плътно. Оставете я в камерата на хладилника. След около 45мин извадете и разбъркайте хубаво. Повтаряйте това на всеки 30-40мин.
*Целта на това неприятно занимание е да се разбият ледените кристалчета, които се образуват, когато се опитваме да замразим течност. Колкото повече и по-старателно разбиваме, толкова по-гладък и по-малко „кристален“ ще е сладоледът накрая.
Когато видите, че сладоледът е почти замръзнал и че едва ли ще успеете да го разбъркате после повече от веднъж, разтопете 100г натурален шоколад на водна баня (или в микровълновата). Когато извадите сладоледа за разбъркване за последен път, изсипете шоколада на тънки струйки отгоре. Разбъркайте, затворете, приберете. След около час вашата домашна „Страчатела“ ще е готова за сандвичи🙂

И тъй като едва ли са ви останали много яйца, в тези бисквитки няма никакви…

Обикновени шоколадови бисквитки
от Alice Medrich
*не са особено подходящи за самостоятелна консумация – доста са сухи. Ако не със сладолед, слепете ги с нещо друго. Или си пригответе огромно количество прясно мляко, определено ще ви се допие.
1 + 1/2 ч.ч. брашно (180г)
1 непълна ч.ч.  какао (70г)
1 ч.ч. захар (200г)
щипка сол
1/4 ч.л. сода бикарбонат
200г масло, на стайна температура, нарязано на кубчета
3 с.л. прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
(по желание, 50г неподсладен шоколад (99% или 90% на Линд)

Вариант1. С кухненски робот (ако използвате шоколад, този вариант е за вас)
Шоколадът, нарязан на дребни парченца, заедно с половината от захарта, се слага в кухненския робот и се пулсира (или преработва, или какъвто глагол ви харесва най-много), докато шоколадът стане с размерите на сусамови семена. След това се прибавят брашното, какаото, останалата част от захарта, солта и содата. Пулсира се още два-три пъти, докато всичко се смеси хубаво. Слагат се кубчетата масло, роботът се включва на средно силна степен, през това време в малка купичка се разбъркват млякото с ваниловия екстракт и се изсипват при останалите неща. Когато всичко се е разбъркало и смесило, роботът се спира, а тестото се изсипва върху хартия за печене или прозрачно фолио.
Вариант2. На ръка (не мисля, че можете да накълцате шоколада толкова ситно на ръка)
Смесете хубаво всички сухи продукти, след това добавете маслото (колкото по-меко, толкова по-лесно) и разбъркайте с вилица, докато започне да се оформя тесто. Добавете млякото и ванилията, разбъркайте хубаво до получаването на еднородна смес и я изсипете върху хартия за печене или прозрачно фолио.

Тестото се оформя на относително дебел „салам“ и се слага в камерата на хладилника за около половин час. През това време фурната се загрява на 180 градуса.
От „салама“ се отрязват парчета с дебелина около половин сантиметър. Бисквитките се пекат 12-14мин.

След като изстинат, са готови за слепване.

2 thoughts on “Сладолед "Страчатела" + Обикновени шоколадови бисквитки = Сладоледени сандвичи

  1. много любим-миналата година правих тези вкусни сандвичи 3 пъти, изяждаха се мноооого бързо. Тази вечер ги направих пак, но утре ще го слепя. Сладоледа е в камерата в момента🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s