Други / Сладкиши и торти

Сладък таралеж

С тази рецепта участвах в Бон Апети (края на 2008), когато Иван Звездев все още беше водещ на предаването. Озовах се там, участвайки в конкурс на Coca Cola.

Накратко, рецептата я знам от една книжка, която си купих навръщане от училище (преди доста време).

Кексът се забърква сравнително бързо (15-20 мин) и се пече за около час (зависи от фурната).

Би било добре да имате чопър, което много ще улесни смилането на някои от продуктите, а те са:

За тесто:

125 г сухар

100 г масло

150 г захар

4 яйца

100 г смлени бадеми (ето тук най-вече ще трябва чопър)

2 с.л. брашно

2 ч.л. бакпулвер (което е 1 пакетче)

100 г шоколад (може и повече J)

2 с.л. ром (става и с есенция)

1 банан (не е по рецепта, но аз реших да добавя)

За глазура:

100 г шоколад (също може повече, даже е желателно)

25-50 г масло

Пудра захар

50-100 мл прясно мляко  (зависи колко шоколад и захар сложите)

За украса:

50 г бадеми

Приготвяне:

Включвате фурната да загрява. Аз слагам на макс.

Сухарът и бадемите се смилат фино, поотделно.

Брашното и бакпулвера може да ги сложите в една купичка.

Маслото и захарта се разбиват на пяна, като постопенно добавяте яйцата до разтварянето на захарта (при мен никога не се разтваря напълно, може би нямам достатъчно търпение).

Шоколадът се настъргва на ситно (аз го смилам в чопър, но на по-едни парчета) и към него се добавя ромът.

Смлените бадеми, сухара, брашното и бакпулвера се смесват и разбъркват хубаво.

Постепенно, бъркайки, сместа се добавя към тази с яйцата. Накрая се добавя шоколадът и в този вариант бананите. Полученото тесто се поставя в намазнена тава (за предпочитане да е продълговата, но кръгла също става), поръсена с брашно. Може да използвате наместо това готварска хартия.

Печете в предварително загрята фурна най-долу. Може да проверите дали е готов с клечка за зъби или вилица.

Сладкишът се оставя да изстива във формата. След това се обръща върху поставка до пълно изстиване.

Приготвя се глазурата. Стопляте млякото до кипване, слагате шоколадът, захарта и маслото и бъркате до сгъстяване. Изливате (намазвате) сладкишът и остава само украсата. Бадемите предвидени за нея трябва да се обелят. Слагате ги в гореща вода за около 10-тина мин, след което обелването става много бързо и лесно. Нарязвате бадемите на две и набождате на равни разстояния. Аз не успях да направя снимка на готовият сладкиш тъй като бе опитан предварително, но …

Bon Appétit : )

Ето и снимки на други варианти на този сладкиш, които съм правила:

 

 

И една снимка направена от мой приятел, който случайно ме видял по телевизията…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s