Бисквити и сладки / Меки

Меденки с шоколадова глазура

Дойде време и аз да се включа с една много подходяща, лесна и вкусна рецепта, а именно меденки с шоколадова глазура. Рецептата не е моя (знам я от на Венци майка му), но когато опитах меденките, реших, че тя трябва да се сподели, за да може всеки, който иска, да им се наслади. Единствената добавка, разбира се, е шоколадовата глазура.

Преди да започнете да забърквате сместа, включете фурната да загрее предварително. Аз завъртам на 200 градуса.

Продукти,за меденки (важно е да се добавят по ред на изброяване):

  1. 1 чаена чаша олио

  2. 1 чаена чаша захар

  3. 2 яйца

  4. 2 супени лъжици мед

  5. 2 чаени лъжици хлебна сода

  6. 2 ванилии

  7. 1 пакетче канела (може и по-малко, зависи от предпочитанията)

  8. 3 1/2 – 4 чаени чаши брашно

  9. мармалад/ конфитюр за слепване

    За удобство: готварска хартия.

След като добавите олиото, захарта и яйцата, хубаво трябва да се разбърка –  до получаване на еднородна смес.

Когато стигнете до брашното го прибавяйте постепенно като е добре да го пресявате.

Сместа трябва да е повече от гъста за лесното оформяне на топчетата/ кръгчетата.

След като сте готови и предстои оформянето на меденките, ето как трябва да изглеждат те:

Бихте могли да ги направите и с друг размер, по-големи или по-малки. С тази големина стават МНОГО. : )

Нареждате ги върху тава, покрита с готварска хартия, и ги слагате в предварително загрята фурна на средно или по-горно ниво. Пекат се между 5 и 10 мин (понякога и не повече от 5), но трябва да ги наблюдавате постоянно, за да сте сигурни, че няма да прегорят. Ето как изглеждат моите готови меденки (или поне половинките)🙂

За слепването на меденките може да използвате какъвто конфитюр или мармалад най-много обичате. Аз съм ги правила с конфитюр от сливи и с шипков мармалад. И в двата случая са много вкусни.

След като са слепени всички меденки идва и последната фаза – шоколадовата глазура. Има всякакви рецепти и начини за приготвяне, но аз ще напиша тази, която използвах за тези.

Продукти за глазура:

  1. пудра захар 100-150 гр

  2. обикновен шоколад (2*90 грама, млечен Своге)

  3. маслко – 20 гр

  4. прясно мляко – 120 мл

Млякото се слага да кипне и към него се добавя начупеният на парчета шоколад, масло и пудра захар. Бърка се до пълното разтапяне на шоколада и сгъстяване на глазурата.

Хубаво е да се остави за поне час (а ако имате търпение и повече) да се охлади и сгъсти още повече.

И за финал потапяте едната страна на меденките (може и целите) и резултатът е малки вкусни шоколадови меденки.

Насладете им се! ( =

П.П. Имайте предвид, че оформянето на малките кръгчета е най-тежката и времеемка задача, но пък си заслужава!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s