Къпкейкс и мъфини

Бананови къпкейкс

Вече е излишно да споменвам „шоколадов/о/а/и“ в заглавието май, а? Би трябвало да ви е станало ясно досега, че никога не се оставям без шоколад.

Миналата седмица си бях купила банани, но за съществуването на 3 от тях съвсем забравих. Което е чудесен повод да си направя нещо бананово.

Покафенелите банани, които повечето нормални хора изхвърлят, са най-подходящи за готвене – вече са се поразмекнали, вкусът им е доста наситен и са достатъчно сладки, за да се използва минимално количество захар. Уверете се сами!

Бананови къпкейкс

донякъде адаптирано от Simply Recipies

2 големи презрели банана, намачкани

60г разтопено масло

120г кафява захар

1 малко яйце

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. индийско орехче

щипка сол

непълна ч.л. сода бикарбонат

120г пълнозърнесто брашно

70-100г шоколадов „чипс“ или обикновен шоколад, накълцан на много дребни парченца

Фурната се загрява предварително на 175 градуса. В тавата за мъфини се слагат хартиените формички.

Бананите се намачкват хубаво с разтопеното масло, докато не останат почти никакви бучки (колкото са по-презрели, толкова по-лесно). Добавят се яйцето, захарта, канелата и индийското орехче и се разбърква хубаво. Поръсва се със солта и содата. От брашното се отделя 1 с.л. и се слага при шоколада, а останалата част се прибавя към тестото и се разбърква отново.

Шоколадът се овалва хубаво в брашното (това е, за да не потъне по време на печенето и да не се получи шоколадова локва на дъното. Това е и причината да се използват възможно най-малки парченца шоколад – да не натежат) и се слага в тестото. Разбърква се за последно и се разпределя  във формичките по равно. Излизат точно 12.

Пекат се 20-25мин или докато станат златисти отгоре, след което се оставят да изстинат.

През това време се приготвя кремът.

Шоколадово-бананов крем

100г горчив шоколад (75%-99% какаова маса е най-добре)

50г масло на стайна температура

150г пудра захар

1 средноголям презрял банан

1 с.л. прясно мляко, ако се наложи

Шоколадът се разтапя на водна баня и се оставя да поизстине. През това време бананът се намачква с маслото и захарта, след което се разбиват с миксер. Добавя се и шоколадът и се доразбива, докато стане гладък крем.

Кремът се шприцова върху вече изстиналите къпкейкс. Желателно е да действате бързо обаче, защото шоколадът ще втвърди крема и ще се работи по-трудно.

*Оказва се, че не мога да шприцовам. Не бях пробвала преди, но веднага си пролича, че ще трябва дооооста да се упражнявам. Ще ви покажа все пак какво сътворих преди да го замажа с шпатулата, би било прекалено егоистично от моя страна да запазя тези лайнца само за себе си:


Да ви е сладко!😀

*****

Chocolate chip banana cupcakes

2 large overripe bananas

60g melted butter (1/4 cup)

120g brown sugar (1/2 cup)

1 small egg

1/2 tsp cinnamon

1/2 tsp grated nutmeg

pinch of salt

3/4 tsp baking soda

120g whole wheat flour (1 cup)

70-100g small chocolate chips

Preheat the oven to175°C (350 F) and prepare the cupcake pan.

Mash the bananas with the melted butter until there are no more lumps (the riper the banana, the easier). Add the egg, sugar, cinnamon and nutmeg and mix well. Sprinkle the salt and soda, then add the flour (you can take 1 tbsp from the flour to toss your chocolate chips in it to make sure they don’t sink). Mix until well incorporated and then add your chocolate chips. You could put some walnuts, too, if you want (I just thought of that, so I don’t know how much :D). Spoon the batter evenly in the cupcake pan. You should get exactly 12 cupcakes (they almost don’t rise, so you can fill them up). Bake for 20-25min, or until golden brown on top (see the picture above).

Meanwhile, prepare the Banana frosting:

100g dark chocolate (I mean really dark, 75% – 99%. Otherwise the frosting will be too sweet)

50g butter at room t°

150g powdered sugar

1 medium large overripe banana

Melt the chocolate and let it cool slightly. Mash the banana with the butter and sugar and then whip the whole thing up with an electric mixer. While beating, slowly pour the chocolate in. I should warn you, it will get very thick and hard to beat. If it gets too thick for your liking, you can add a tbsp or two of milk. Pipe the frosting on the cupcakes immediately, so the chocolate doesn’t get time to harden. Make sure the cupcakes are at room temperature before you frost them.

2 thoughts on “Бананови къпкейкс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s