Cookies / Бисквити и сладки

Шоколадови куукис със сушени череши

„Cookies“ е още една дума, която просто няма български еквивалент. Cookies не са обикновени бисквити – те са големи, хрупкави по края, но меки по средата, пълни с шоколадови парченца, ядки, сушени плодове… каквото пожелаете.

Тези отдавна си ги бях набелязала в книжката на Марта Стюарт. Сега, след като ги опитах, наистина съжалявам, че отложих правенето им толкова време… Не повтаряйте моята грешка!

Както (почти) всички останали бисквити, и тези започват по стандартния начин – маслото със захарта, яйцето с ванилията, брашното с какаото, екстрите…

Всичко се смесва и показва магическите си сили във фурната. Ето и цялото приготовление по-подробно:

Шоколадови Cookies със сушени череши

от Марта Стюарт

100г брашно

60г какао

1 ч.л. сода бикарбонат

щипка сол

140г масло на стайна температура

120г обикновена захар

80г кафява захар

1 яйце

1 ч.л. ванилов екстракт

150г шоколад, накълцан на парченца

150г сушени череши

Фурната се загрява предварително на 180 градуса.

Брашното, какаото, содата и солта се пресяват заедно в купа или върху хартия за печене.

Маслото и двата вида захар се разбиват с миксер, докато станат пухкави. Добавят се яйцето и ванилията и се бърка още, докато се смеси всичко. Прибавя се брашнената смес, а след нея и шоколадът и черешите. След всяка стъпка се разбърква.

От тестото се оформят топки, големи колкото сладоледени, и се поставят върху постлана с хартия за печене тава на разстояние от около 4 пръста.

Пекат се 20-25* мин или докато се пропукат леко отгоре. Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат (преди това са много крехки, затова не се опитвайте да ги извадите от тавата).

*според Марта Стюарт се пекат 9-11, но сами ще се уверите, че това е крайно недостатъчно.

Кое с какво може да заместите: вместо сушени череши, можете да сложите стафиди или каквито и да е други сушени плодове. Може дори да не са сушени плодове, а ядки. А може и съвсем без тях. Шоколадовите паченца могат да бъдат както от натурален, така и от млечен или бял шоколад. Или комбинация от тях.
За заместване на по-основните продукти (захар, какао, масло…), погледнете тази публикация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s