Бисквити и сладки / Хрупкави

Цитрусови бисквитки

Днес е Великден. Понеже не съм в България, няма голямо семейно събиране. Има барбекю с приятели. Твърде късно е вече за месене на козунаци, яйца не съм боядисвала, но пък не мога да отида с празни ръце… И тъй като в неделя магазините не работят, „сглобих“ с подръчни материали ето тези малки бисквитки:

За направата им не е необходимо много…

… което е достатъчна причина да ги опитате при първа възможност.

За бисквитките:
150г масло, на стайна температура
90г пудра захар
150г брашно
45г царевично брашно (а може и бадемово, ако имате)
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. ванилов екстракт

Брашното (заедно с царевичното) се пресява.
В голяма купа се разбиват маслото и захарта, докато станат пухкави.

Добавят се брашното и ванилията и всичко се разбърква, докато се получи тесто. То се разделя на 2 равни части. Към едната се прибавя канелата, към другата – джинджифилът.
(Ако предпочитате по-изразен цитрусов вкус, може да добавите 1 ч.л. настъргана кора от портокал заедно с канелата и 1 ч.л. кора от лимон – с джинджифила.)
Всяка половина се разбърква добре и се оформя на тънко „руло“, което се увива в прозрачно фолио или хартия за печене и се оставя в камерата, докато приготвяте пълнежа.

Междувременно, включете фурната на 180 градуса.

За портокаловия ганаш:
100г натурален шоколад, накълцан на ситно
100мл течна неподсладена сметана
кората от 1 портокал
1 с.л. черен чай (1 пакетче)

Сметаната се загрява хубаво на слаб котлон, заедно с портокаловата кора и чая. Точно преди да заври, се маха от котлона и през цедка се изсипва върху шоколада. Разбърква се хубаво, докато шоколадът се разтопи.

За лимоновия ганаш, погледнете рецептата тук. Необходимо ви е само половината количество.

Оставете двата вида ганаш да изстинат. През това време извадете едно от рулата от камерата и го нарежете на кръгчета, дебели около половин сантиметър. Изпечете ги в предварително загрятата фурна 12-15мин, или докато станат златисти по края. Повторете и с другото руло.

Внимавайте с печенето! Аз успях да изгоря джинджифилената половина, изваждайки я 2мин по-късно…
След като бисквитките изстинат, ги слепете с ганаша. Джинджифилените с лимонов, канелените – с портокалов. Оставете ги в хладилника за половин-един час, докато се стегне кремът.
Да ви е сладко🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s