Кексове / Сладкиши и торти

Шоколадов Гинес сладкиш

*Scroll down for English*

Признавам, че последните няколко рецепти се разминават с ултра шоколадовите вярвания на този блог. И за да няма разочарования, този път реших да споделя една от най-шоколадовите рецепти, които знам до момента – сладкиш с тъмна бира.

Шоколадовият вкус е толкова наситен (благодарение на карамеления аромат на бирата, както и, разбира се, алкохолното й съдържание), че дори ганашът е излишен. А аз не съм човек, който смята ганаша за излишен. Когато и да е. Ще си проличи с времето.
Но, тъй като все пак съществуват и хора, които предпочитат по-леки десерти (да, и аз не ги разбирам), добавих и един лек маскарпоне крем, който чудесно се връзва с тази прекрасна шоколадовост.

*Факт, трябва да се разбие доста по-добре, отколкото съм го направила аз – на снимката дори не се забелязва особено, но пък е много приятен на вкус.

Стига толкова лирически отклонения, да даваме по същество:

Шоколадов Гинес сладкиш

250мл Гинес (или друга тъмна бира)

250г масло, на кубчета

75г какао

400г захар (да, знам, ужасно много е, и аз не се прежалих да сложа повече от 350г)

145мл заквасена сметана

2 големи яйца

1 с.л. ванилов екстракт

275г брашно

2 1/2 ч.л. сода бикарбонат

Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Бирата и маслото се слагат в голяма тенджера и се слагат на котлона, докато маслото се стопи и сместа закъкри леко.

Добавят се какаото и захарта и се разбърква хубаво. Междувременно се разбиват яйцата, заедно със сметаната и ванилията. Яйчената смес се прибавя на тънка струйка и с постоянно бъркане към бирената. Накрая се слагат содата и брашното, разбърква се, докато се смеси хубаво всичко и се изсипва в предварително застлана с хартия за печене тавичка (формата й не е от голямо значение, може да бъде кръгла, такава за кекс, за мъфини…). Сместа би трябвало да е доста течна и да не наподобява тесто изобщо.

Пече се около 1 час. В зависимост от формата за печене, която сте използвали, би могло да е и по-малко, затова проверявайте на всеки 20мин с клечка за зъби.

За крема:

125мл бита сметана

125мл маскарпоне

2 с.л. захар

1 ч.л. ванилия

Всичко се разбива добре с миксер, докато се получи гъст крем, *НЕ* като на снимката по-горе, take your time.

*а от глупост, без да искам установих, че се получава и нелош сладолед от този крем.

 

Кое с какво може да заместите: ако не искате да използвате бира/не можете да намерите такава, спокойно можете да я замените с друга течност – кафе, мляко, чай… 
Кое може да премахнете: Шоколадовите парченца не са задължителни (зависи кого питате, де😀 ), както и топинга.

*****

Chocolate „Guinness“ cake

250ml Guinness (1 cup) or another stout beer

250g butter, cold, diced (2 sticks, 1 cup)

75g cocoa powder (3/4 cup)

400g sugar (2 cups. Yes, yes, I know. I couldn’t get myself to put any more than 1 3/4 cup and it still turned out great, so don’t sweat it. Reduce away.)

145ml sour cream (2/3 cup)

2 large eggs

1 tbsp vanilla extract

275g all purpose flour (a little over 2 cups)

2 1/2 tsp baking soda

Preheat the oven to 180 C (350 F).

Put the beer and butter in a large saucepan over medium high heat until all the butter has melted and it starts simmering. Add the cocoa and sugar and mix well. Meanwhile beat the eggs with the cream and vanilla. Pour the egg mixture into the beer mixture slowly, whisking constantly. Finally, add the flour and baking soda and mix well until incorporated.

Pour in a loaf pan (or other), lined with parchment paper and bake for about an hour. Depending on the pan, it could be done baking earlier, so check every 20min with a toothpick.

It goes really well with the following whipped cream:

125ml heavy cream (1/2 cup)

125g mascarpone cheese (1/2 cup)

2 tbsp sugar

1 tsp vanilla

Beat everything well with a mixer until you get stiff peaks. NOT like the picture above, where you can hardly see there’s any cream. Take your time.

By the way, by not being very clever, I discovered that this cream makes for a not-so-bad ice-cream. Go figure.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s