Без категория

DIY мюсли бар

*Scroll down for English*

Време е и за нещо здравословно. Мюсли барове (барс? барове? хм..) се продават навсякъде, но едва ли много от вас са се замисляли колко е лесно да си ги приготвят вкъщи.

Основното предизвикателство е да ги накарате да залепнат и да не се разпадат при разрязване или ядене. И тъй като всеки има собствени вкусови предпочитания, ви показвам основните пропорции, които трябва да се спазват за успешни резултати, както и моята любима версия.

(използвам мерителни „чаши“, при които 1 ч.ч. = 250мл)

1. 2 1/2 ч.ч. овесени ядки/трици
2. 1 ч.ч. ядки/семена – можете да използвате всякакви: орехи, бадеми, лешници, шам фъстък, сусам, макови/ленени семена, слънчогледови/тиквени семки, кокос, какаови зърна… Можете да използвате и комбинации, важното е общият им обем да бъде 1 ч.ч.
3. 1 ч.ч. сушени плодове – отново можете да използвате каквото ви хрумне: горски плодове, банани, ананас, манго, кайсии, праскови, стафиди. И тук комбинирайте произволно до обем от 1 ч.ч.
4. 1/3 + 1/4 ч.ч. слепващ подсладител – мед, агаве, меласа, кленов сироп… 
5. 1 ч.ч. още нещо слепващо – тук са подходящи за употреба плодове като сливи, смокини, фурми, както и масла от ядки – фъстъчено, бадемово, лешниково…
6. Аромати и подправки – ванилия, канела, портокалови/лимонови корички, карамфил, кардамом, индийско орехче… Сложете, колко пожелаете, само внимавайте да не прекалите.
* можете да замените част от плодовете или ядките със същата част шоколадови парченца

7-8 фурми (т.5)
3/4 ч.ч. бадемово масло* (т.5)
1/3 ч.ч. нектар от агаве* (т.4)
1/4 ч.ч. мед (т.4)
1 ч.л. ванилов екстракт (т.6)
1 ч.л. канела (т.6)
2 1/2 ч.ч. овесени ядки (всъщност, аз не ги различавам много-много и май използвам овесени трици)
2/3 ч.ч. белени сурови бадеми (т.2)
1/3 ч.ч. какаови зърна (т.2)
1/2 ч.ч. (70г) натурален шоколад на парченца (*)
1/2 ч.ч. (70г) сушени червени плодове (боровинки, череши, арония) (т.3)

Фурната се загрява на 160 градуса.
Бадемовото масло, медът, агавето, фурмите и ванилията се пюрират заедно (най-добре в кухненски робот, но вероятно и с пасатор става). Добавят се канелата и овесените ядки, размесва се добре (отново, най-лесно става в кухненски робот). Когато всичко се смеси хубаво, се добавят бадемите, шоколадът, сушените плодове и какаовите зърна и се разбърква, докато се разпределят равномерно.

Сместа се изсипва в постлана с хартия за печене тавичка, покрива се и отгоре с хартия и се притиска хубаво отвсякъде (можете да си помогнете с дъното на чаша или с нещо такова). Хартията се маха и се пече 25-30мин, след което се оставя да изстине хубаво, както и да престои в камерата 15-20мин.

После се разрязва с остър нож на колкото парчета пожелаете.

* и двете можете да намерите в магазините dm, вероятно и в по-големите супермаркети.

*****

DIY granola bars

To always get perfect granola bars, not falling apart when you touch them, there’s a simple formula you need to follow.

(By the way, I know I got it from someone else’s blog, I’m not the genius who came up with it *sigh*, but the problem is, I don’t remember which blog it was! So if anyone recognizes the following few points, please, do tell! I want to give credit to the author.)

1. 2 1/2 cups oats (I hear that instant oats exist, don’t use them.)

2. 1 cup nuts and seeds – you could use whatever you feel like: walnuts, almonds, hazelnuts, pistachios, sesame, poppy seeds, sunflower seeds, coconut, cacao nibs… You name it. You can mix them too, just make sure they add up to 1 cup.

3. 1 cup dried fruit – again, you can use whatever you want: berries, bananas, pineapple, mango, apricots, peaches, raisins.. Whichever one, or whatever mix, just not more than 1 cup.

4. 1/3 + 1/4 cup sticky sweetener – like honey, agave, molasses, maple syrup…

5. 1 cup something els sticky – nut butters work great here; also dried figs, or plums or something like that.

6. Spices and extracts – if you want a certain aroma to your granola bars, you could put any extract or spice that tickles your fancy – from vanilla and cinnamon to allspice and even cayenne pepper. You decide how much, just be careful not to overdo it.

*“WAIT!!! WHERE IS THE CHOCOLATE?!“ you ask.. You can use it in place of some of the fruits or nuts. For example, 1/4 cup mango + 1/4 cup pineapple + 1/2 cup white chocolate chips = 1 cup  and you’re good to go.

And here is the combination I made:

7-8 dates (#5)

3/4 cup almond butter (#5)

1/3 cup agave nectar (#4)

1/4 cup honey (#4)

1 tsp vanilla extract (#6)

1 tsp cinnamon (#6)

2 1/2 cups oats

2/3 cup skinned almonds (#2)

1/3 cup cacao nibs (#2)

1/2 cup dark chocolate chips (#3)

1/2 cup dried berries (#3)

Preheat the oven to 160 C (325 F).

Puree together the almond butter, honey, agave, dates and vanilla (would be best to use a food processor). Add the cinnamon and the oats and mix well (again, easiest done in the food processor). Then add the almonds, chocolate, berries and cacao nibs and mix until evenly incorporated (this time not in the processor).

Put the mixture in a pan, lined with parchment paper, put a piece of paper on the top, too, and press well (you could use the bottom of a glass or a potato masher (is that its name??)). Then remove the paper from the top and bake 25-30 min and let cool down to room temperature. If you want perfectly clean edges when cutting, but it in the freezer for 15-20min.

Then cut it in whatever number of pieces you’d like.

3 thoughts on “DIY мюсли бар

  1. Izglejdat mmmmmmmmmmmmmm yammyyy. Mnogo dobra rabota! A "neshto drugo slepvashto" – tova sladko li imash predvid, osven maslata ot fustuci ili bademi (nikoga ne sam vijdala bademovo maslo, a fustucheno ne iam:()

  2. Tiffany😀 В Германия има, keine Sorge!Лора, нямам предвид сладко, а самите плодове, пюрирани с нещо (например пасатор). Въпреки че като се замисля, вероятно и сладко би свършило работа. Пробвай🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s