Бисквити и сладки / Хрупкави

Бишкоти по италиански

*Scroll down for English*

За да не стане объркване, бързам да поясня, че това не е рецепта за българските бишкоти, за които се сещаме веднага. Става дума за италианските, двойно печени (biscottus) бишкоти, по-известни като „кантучини“.

Интересното при тях е, че не се използва масло за направата им. Според оригиналната рецепта, се приготвят с брашно, захар, яйца, анасон и бадеми. През годините обаче се появяват все повече алтернативи – с лешници, орехи, сушени плодове, шоколад и т.н. Ето и моя първи опит…

Бишкоти по италиански
с помощта на Alice Medrich

210г брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 големи яйца
175г захар
1 ч.л. ванилов екстракт
50г шам фъстък (без черупките)*
100г натурален шоколад, на малки парченца
50г сушени червени боровинки

Фурната се загрява предварително на 150 градуса.
Брашното, солта и содата се смесват в малка купа. В друга, по-голяма купа се разбиват яйцата със захарта и ванилията. Добавя се брашнената смес, разбърква се хубаво, след което се добавят ядките, шоколадът и боровинките. Полученото тесто се оформя на „руло“** и се пече в долната 1/3 на фурната около 40 минути. На 20тата минута тавата се завърта с предната част назад за по-равномерно печене. След изпичането фурната не се спира.

„Рулото“ се оставя да изстине, след което се реже по диагонал на парчета с дебелина около 1 пръст. Нареждат се изправени върху тавата и се връщат във фурната (този път по средата). Пекат се 30-40мин, като по средата на печенето тавата отново се завърта.
Тъй като стават доста твърди и сухи, се сервират с чаша мляко/кафе/чай (или дори вино, както правят италианците), където се потапят преди хапване:)

*можете да използвате всякакви комбинации от ядки, сушени плодове и шоколад. Аз използвах това, което имах под ръка. Общо трябва да излязат към 200г.
**моите бишкоти станаха доста големи, ако предпочитате по-малки, оформете тестото на 2 по-тънки рула. Времето за първото печене не се променя, но второто ще е значително по-малко, вероятно 15-20мин.

*****

Biscotti with pistachios and dried cranberries

210g all purpose flour (1 3/4 cup)

1/2 tsp baking soda

pinch of salt

2 large eggs

175g sugar (2/3 cup)

1 tsp vanilla extract

50g pistachios

100g dark chocolate chips

50g dried cranberries

Preheat the oven to 150 C (300 F). Place the rack in the lower 1/3 of the oven.

Mix the flour, salt and soda in a bowl. In another, bigger bowl, beat the eggs with sugar and vanilla. Add the flour mixture, stir, then add the pistachios, chocolate and cranberries. Mix to distribute them evenly and shape the dough into a loaf (but not in a loaf pan! just on a regular baking sheet. see the pictures above for reference). Bake for 40min, turning the baking sheet back to front halfway through. After you take it out, don’t turn the oven off.

Let the loaf cool a little and cut it diagonally in pieces around 1in thick. Transfer them back to the baking sheet exactly the way they were cut (meaning, not lying on either side, but standing up.. if it makes any sense at all :D). Bake for another 30-40min, again turning the pan halfway through. Let cool on a wire rack.

Serve with a cup of milk, coffee or tea to dip. Or with a glass of wine, if you want to be authentic. Ask google what I mean.

*You could use any combination of nuts, dried fruit and chocolate. I used what I had on hand. Just make sure they equal about 200g (5/6 cup. Ha! Got one of those?)

*My biscotti turned out pretty big, you could probably tell from the photos. If you want smaller ones, just shape the dough in 2 smaller logs, rather than one big loaf. Just be careful with the baking time – it would be less than the one I noted.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s