Без категория / Тарти и пайове

Лимонови тарталети

*Scroll down for English*

Aма разбира се, че и тук има обилна доза шоколад! Не оставяйте заглавието да ви заблуди.

Този път обаче ми се искаше да направя нещо не чак толкова сладко. Нещо подходящо за следобедния чай. Нещо лимонено, свежо, леко… и въпреки това шоколадово. Звучи като непосилна задача, нали? Е, оказа се, че съвсем не е.

Няма да се впускам в подробни описания, днес явно не ми е ден за писане (което, предполагам, ще си проличи и по-долу), затова направо хващайте престилките🙂

Лимонови тарталети

За тарталетите:
240г пълнозърнесто брашно
50г обикновена захар
50г кафява захар
щипка сол
225г масло, студено, на кубчета
1 яйце, разбито
1 ч.л. ванилов екстракт
кората от 1 лимон, ситно настъргана

В голяма купа се разбъркват брашното, захарта и солта. Прибавя се маслото. За да улесните тази стъпка, можете:
1. да го нарежете на максимално малки парченца предварително и да смесите с вилица, доколкото можете;
2. да използвате такова пособие, ако ви се намира;
3. да използвате кухненски робот.
След безуспешния опит да свърша всичко с голи ръце, се спрях на третия вариант. За целта сложете маслото с половината от брашнената смес, пулсирайте 2-3 пъти по няколко секунди, след което върнете всичко обратно в купата (дано сте ме разбрали :D).
Във вече брашнено-маслената смес се прави кладенче. В него се слагат яйцето, ваниловият екстракт и лимоновата кора. Всичко се разбърква добре, докато се получи тесто. Тестото се разделя на 2 части, всяка от които се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за поне 1 час.
След този 1 час, фурната се загрява на 175 градуса. През това време тестото се разточва върху добре набрашнена повърхност до дебелина от около половин сантиметър и се слага внимателно във формичките така, че да прилепне навсякъде. Надупчва се с вилица и се пече около 20мин или до златисто. Тарталетите се изваждат от формичките и се оставят да изстинат.

img_0180    img_0188

За лимоновия ганаш:
200г бял шоколад, натрошен
70-100мл сметана
1 с.л. зелен чай (1 пакетче)
кората от 1 лимон

Сметаната, заедно със зеления чай и лимона, се загрява на слаб котлон (без да завира!). Излива се през цедка върху натрошения шоколад и се разбърква, докато шоколадът се разтопи напълно. Ако това не се случи, се дозагрява на водна баня. Оставя се да изстине. Преди да се втвърди, се пълнят вече изстиналите тарталети.

Готовите тарталети се оставят в хладилника, докато кремът се втвърди.

*****

Lemon tartelettes with white chocolate ganache filling

240g whole wheat flour (2 cups)

50g granulated sugar (1/4 cup)

50g brown sugar (1/4 cup)

pinch of salt

225g butter, cold, cut into pieces (2 sticks)

1 beaten egg

1 tsp vanilla extract

the zest of 1 lemon

In a big bowl mix together the flour, both sugars and salt. Add the butter. To mix it in easier, you could either use a food processor, or use a pastry cutter. If you have neither, then you should cut the butter in the smallest possible pieces and do what you can with a fork. I failed, so I used a food processor (I put half the flour-sugar mixture with all the butter and pulsed 2-3 times for 5-10 seconds. Then I put it back in the big bowl with the rest of the flour-sugar mixture and mixed it well).

After you’re done mixing in the butter, make a small well in the middle. Add the egg, vanilla extract and lemon zest in there. Mix everything together well, until you get a dough. Divide it in two parts, wrapping each in foil. Leave them in the fridge for at least one hour (you could send one straight in the freezer if you don’t plan on making more than 4-5 tartelettes).

When the dough is chilled well, preheat the oven to 175 C (350 F). Meanwhile roll the dough on a well floured surface until it is about 0.5cm (0.25in) thick. Transfer it to the tartelette moulds, making sure you’re not leaving air bubbles anywhere. Pierce each tartelette with a fork and bake for 20mins or until golden brown.

Take the tartelettes out of the moulds and let them cool.

While they’re still in the oven, you could prepare the white chocolate ganache filling.

200g good quality white chocolate, chopped (2 bars)

70-100ml heavy cream (1/3 cup)

1 tbsp green tea leaves

the zest of 1 lemon

Put the chocolate into a bowl and set aside. Simmer the cream in a small skillet over medium heat, together with the green tea and lemon zest. When it’s just about to get boiling, take it off the heat and pour it through a fine sieve over the chopped chocolate. Make sure all chocolate is covered in cream and let rest for 30 sec. Stir until all chocolate has melted. If the cream is not enough to melt all the chocolate, set it over a double boiler until it does. Let cool down to room temperature.

When the tartelettes have also reached room temperature and before the ganache gets unpourable, pour it in the tartelettes. Let them cool in the fridge until the ganache sets.

You could garnish them with fresh berries, they’ll look pretty🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s