Къпкейкс и мъфини

Тройно шоколадови мъфини

Доста отдавна не бях правила нещо, което да се получи достатъчно добре, за да го кача тук. И днес изведнъж ми дойде музата – шоколадови мъфини!!

Исках да бъдат с много шоколад, да бухнат и да не са сухи, а сочни и меки. Всичко това беше успешно постигнато. С какао И шоколад в тестото, както и допълнително парченца тъмен и бял шоколад, според мен са не шоколадови, не двойно, ами направо тройно шоколадови мъфини.

Тройно шоколадови мъфини
рецепта от Brown Eyed Baker

85г масло
50г натурален шоколад, накълцан
2 ч.ч. брашно (240г)
1 ч.ч. захар (200г)
1/3 ч.ч. какао (30г)
1 с.л. (с връх) бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. лимонов сок или оцет (ако е оцет – възможно най-безвкусен)
1 голямо яйце
150г шоколад, нарязан на парчета (аз използвах черен и бял, можете да използвате и млечен)

Фурната се загрява предварителнло на 190 градуса.
Лимоновият сок (или оцетът) се слага в прясното мляко, разбърква се хубаво и се оставя да престои 5-10мин.
Брашното, захарта, какаото, бакпулверът, содата и солта се разбъркват заедно и се оставят настрани.
Накълцаният шоколад се разтапя заедно с маслото на водна баня. Оставя се да поизстине, след което се прибавя млякото. Разбърква се, добавя се и яйцето, разбърква се хубаво отново. Добавя се и брашнената смес и с минимално бъркане се прави хомогенна смес. Доста наподобява мус :)
Накрая се слагат и парченцата шоколад.*

Сместа се разпределя по равно в 12те дупки на тавата за мъфини** (или в други форми за мъфини) и се пекат 25-35мин (зависи колко сте ги напълнили, на моите им трябваха 35).

*Понеже белият шоколад има по-голямо съдържание на какаово масло, често се разтапя бързо, потъва на дъното и прави голямо мазно петно. За да го избегна, не го добавих към цялото тесто, а го сложих след като формичките бяха вече почти пълни и го покрих с още 1 с.л. от сместа. Нямаше гафове, а следващия път със сигурност ще сложа повечко :)
**Тъй като не очаквах да бухнат толкова много, направо разпределих цялото тесто в тавата. Следващия път смятам да ги напълня само до половината и да направя две тави. Какво ще направите вие, решете сами, но ако имате по-големи формички, това е подходяща рецепта за тях.

About these ads

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s